Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Se bilderna som visar januarivärmen i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Från Spanien till Schweiz, från Wien till Warszawa. De senaste dagarna har det satts nya värmerekord på hundratals platser i Europa, något som både roat och oroat.

– Det som händer nu är exakt det som klimatforskningen varnade om för 10, 20 år sedan, säger Karsten Smid, talesperson för tyska Greenpeace, till Reuters.

Stora delar av Europa svettades under årets första dagar.

Enligt Tysklands väderinstitut, där temperaturer på 20 grader uppmättes på flera platser efter nyår, har man inte sett ett så varmt årsskifte sedan mätningarna började 1881.

Klimatkrisen

I tjeckisk tv visades bilder på folks blomstrande trädgårdar och i Schweiz utfärdades en vårtypisk varning för höga halter av pollen.

Fortsatt extremväder oroar forskare

Januaris värme kommer efter ett år av extremt väder i världen, med dödliga värmeböljor i Europa och Asien och enorma översvämningar i bland annat Pakistan. Det har fått flera forskare och experter att reagera.

– Rekordvärmen i Europa över nyårshelgen kunde ske genom de klimatförändringar människan skapat, och på samma sätt gör klimatförändringarna nya värmeböljor allt mer allvarliga och sannolika, säger Friederike Otto, klimatforskare vid Imperial College, till Reuters.

Följ med till några av platserna där värmeböljan märks av i videon ovan.

Vill du hålla koll på klimatet? Anmäl dig här till vårt klimatbrev. Få de viktigaste nyheterna, analyserna och reportagen om klimatkrisen direkt i din inkorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet