Här detonerar bomben – mitt framför ögonen på polisen Foto: Reuters

Se när bomben exploderar i Sri Lankas huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Här detonerar bomben – mitt framför ögonen på polisen. Explosionen, som fångades på film, ska ha inträffat i samband med att polisen försökte desarmera en bomb efter gårdagens terrordåd i Sri Lanka.

Åtta explosioner, tre mot lyxhotell och tre mot kyrkor, skakade Sri Lanka under påskdagen. Över 310 personer miste livet i terrordåden och ungefär 500 personer skadades.

Under måndagen, annandag påsk, hittades 87 detonatorer på en busstation i Pettah, som är Colombos största, enligt en talesperson för polisen.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Samma dag, 13-tiden svensk tid, inträffade en ny, mindre explosion i samband med att polisen försökte desarmera en bomb i ett fordon nära kyrkan St. Anthony. Enligt nyhetsbyrån AP rör det sig om tre bomber i ett fordon.

– Folk började springa och skrika. En stor folkmassa rörde sig. Polisen körde bort oss därifrån, säger Ulrika Bergsten, SVT:s Asien-korrespondent som är på plats i Colombo och befann sig i närheten.

Inga dödsfall eller skador har rapporterats i samband med händelsen.

Militant islamistisk grupp misstänks ligga bakom terrordådet

Enligt en talesperson för Sri Lankas regering ligger den lokala militanta islamistiska gruppen NTJ (National Thowheeth Jama’ath) bakom attackerna. De sju självmordsbombare som kopplas till attackerna mot tre kyrkor och tre lyxhotell ska alla vara lankesiska medborgare.

Men hälsominister Rajitha Senaratne tror att ett internationellt nätverk hjälp till.

– Det fanns ett internationellt nätverk som de här attackerna inte hade kunnat lyckas utan, säger Senaratna enligt nyhetsbyrån Reuters.

Den lankesiska presidenten har även bett om internationell hjälp för att spåra ett eventuellt internationellt nätverk.

SVT:s Asien-korrespondent Ulrika Bergsten och fotograf Nicolai Zellmani på plats i Sri Lanka. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Mer i ämnet