Säkerhetspersonal bemannar vägspärrar i huvudstaden Colombo. Foto: TT/AFP

Sri Lanka inför utegångsförbud och blockerar sociala medier

Publicerad

Kravaller och våldsamheter i spåren av självmordsattackerna i påsk får regeringen att agera på nytt.

Läget har varit spänt i Sri Lanka sedan terrorattentaten på påskdagen som krävde mer än 250 liv. IS har tagit på sig attackerna mot kyrkor och lyxhotell, som utfördes av en lokal muslimsk terrorgrupp.

Under söndagen och måndagen har mobbar i flera städer angripit moskéer och butiker som drivs av muslimer. Liknande oroligheter har förekommit tidigare sedan terrorattentaten och även då har utegångsförbud tillfälligt införts.

Det nya utegångsförbudet gäller tills vidare i Sri Lankas nordvästra region, där det varit mest oroligt, och till tisdag morgon i resten av landet. Premiärministern Ranil Wickremesinghe säger i ett tal till nationen att säkerhetsstyrkor har situationen under kontroll, men att regeringen vill förhindra att våldet sprids till andra delar av Sri Lanka, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Stopp för Facebook och Whatsapp

Landets polischef säger att de senaste dygnens våldsamheter började med stenkastning mot butiker under söndagen, men att det dagen efter har eskalerat. I minst sex städer försökte polis och militär på måndagen hålla hundratals upploppsmakare i schack, skriver TT.

Den tändande gnistan vid vissa incidenter har varit inlägg eller hätska diskussioner på sociala medier. Därför blockeras Facebook och meddelandetjänsten Whatsapp tillfälligt. Det är tredje gången som det sker sedan terrorattentaten.

Undantagstillstånd gäller i Sri Lanka efter attackerna och bevakningen av till exempel kyrkor, skolor och myndighetsbyggnader har förstärkts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Sri Lanka

Mer i ämnet