En poliskvinna utanför St Sebastian-kyrkan i Negombo, en av de platser som attackerades i terrordåden i Sri Lanka under påskhelgen. Foto: Manish Swarup / AP / TT

Samtliga bakom terrordåden i Sri Lanka gripna eller döda

Publicerad

Säkerhetstjänsten i Sri Lanka har antingen dödat eller gripit samtliga jihadister som stod bakom påskhelgens självmordsbombningar då 257 människor miste livet, enligt landets nytillträdde polischef Chandana Wickramaratne.

– Alla de som organiserade och genomförde självmordsbombningen är antingen döda eller fängslade, säger polischefen i ett uttalande på tisdagen.

– De två bombexperterna är döda. Vi har beslagtagit sprängämnen som de hade förvarat för framtida attacker.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Wickramaratne tillträdde sin post i förra veckan efter att landets president Maithripala Sirisena sparkat hans företrädare då denne inte agerat trots att han fått varningar om att en attack planerades.

73 personer frihetsberövade

Wickramaratne själv sade inte hur många som är gripna respektive döda, men enligt hans talesperson hålls för närvarande 73 personer, varav 9 kvinnor, frihetsberövade med anledning av dåden.

Med start klockan 8.45 på påskdagsmorgonen den 21 april inträffade en rad explosioner i några av de största kyrkorna och hotellen i Sri Lanka.

Minst 257 människor dödades, varav knappt 40 utlänningar. Runt 500 människor skadades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Sri Lanka 2019

Mer i ämnet