Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Paul Zinken/TT

Se städerna i Tyskland som släckt belysningen – agerar på gaskrisen

Publicerad

Det är mörkt på gatorna i Tyskland efter att flera städer valt att dimma gatlyktor, släcka ner belysningen av monument och stänga av fontäner. Åtgärder för att visa invånarna att svårare tider kan närma sig.

Augsburg är en av många städer som nu släcker belysningen runt om i staden. Landet behöver spara energi för att säkra behovet i vinter.

– Vi vill visa invånarna att det kan komma svårare tider och vi alla behöver se till att verkligen spara energi, säger Eva Weber, borgmästare.

Beroende av rysk gas

Länder runt om i Europa ser nu över hur de kan spara på energi och fylla sina gaslager i syfte att minska  behovet av rysk gas. Tyskland är ett av de länder som är mest beroende av rysk gas, runt hälften av hushållen i Tyskland använder gas för uppvärmning. Före Ukrainakriget köpte landet 55 procent av sin naturgas från Ryssland.

Att stänga av belysningen är en del i landets strategi för att spara på energin. Tidigare har bland annat varmvattnet till kommunala badhus och idrottshallar stängts av, temperaturen i kommunala byggnader har begränsats och kommunala skolor kommer inte att värmas upp under loven.

Starta klippet för att se städerna i mörkret och vad invånarna själva tycker om nedsläckningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.