Foto: TT

Putin går mot väntad storseger

Publicerad

De första vallokalsundersökningarna visar på storseger för Vladimir Putin med över 70 procent i det ryska presidentvalet. Han kan därmed sitta kvar vid makten i sex år till.

– Det här är ungefär enligt vad man har trott. Möjligen är siffrorna för Putin i starkaste laget, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

När 40 procent av rösterna är räknade får Putin, enligt de officiella preliminära siffrorna, 74,2 procent av rösterna, rapporterar Reuters.

Den kandidat som ser ut att få näst flest röster är ledaren för Kommunistpartiet Pavel Grudinin, som väntas få 14,9 procent av rösterna.

De slutgiltiga valresultatet väntas först under morgondagen.

Från fristående ryska valobservatörer och från Putins politiska motståndare kommer rapporter om regelbrott.

Valdeltagandet väntas bli 65 procent

Valdeltagandet, som är viktigt för Putin för att visa legitimitet, låg vid klockan 18.00 lokal tid i Moskva på drygt 59,9 procent. Det rapporterar Interfax med centrala valkommissionen som källa.

Myndigheten klargör att siffrorna för valdeltagandet inte kommer att uppdateras mer på söndagen. Men vid samma tid på dygnet vid förra presidentvalet låg valdeltagandet på 58,3 procent.

Kommissionens prognos är att det slutliga valdeltagandet nu blir drygt 65 procent.

Öppnade tidigt på söndagen

Vallokalerna slog upp portarna i huvudstaden Moskva klockan 6 på morgonen svensk tid.

När Vladimir Putin lämnade sin röstsedel i Moskva, verkade han säker på segern.

– Det program som jag föreslår för landet är den rätta, sade Putin enligt nyhetsbyrån AP.

Röstningen inleddes dock redan under lördagskvällen i landets östligaste del. Ryssland har totalt elva tidszoner. De sista vallokalerna – i Kaliningrad – stänger klockan 19 i kväll, svensk tid.

”Putin håller vårt land stabilt”

Det finns fem huvudkandidater i valet. Om ingen får mer än 50 procent i första rundan väntar en avgörande omgång mellan de två toppkandidaterna.

I de senaste fyra valen har dock en vinnare kunnat koras omedelbart.

Och i princip alla räknar med att ingen av de övriga fyra ens kan komma i närheten av att utmana de senaste två årtiondenas dominant i rysk politik: Den nu 65-årige Vladimir Putin.

– I USA och Europa försöker de få ner oss på knä, men vi står fortfarande upp, säger Sergej Babajev, en 55-årig Moskvabo, till AFP.

– De sade att det skulle bli en kris, men vi höll ut. Det är Putins viktigaste egenskap – han håller vårt land stabilt.

Putins förtroende

Valet i Ryssland är inte som andra i västvärlden, enligt Stepan Gontjarov vid det fristående opinionsinstitutet Levada Center.

– Folk är i en situation där de inte har någon att välja på. Om de vill uttrycka sitt missnöje röstar de inte. De ser det som ett val som handlar om förtroendet för Putin, säger han till AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska valet 2018

Mer i ämnet