Foto: TT

”Valdeltagandet långt högre än väntat”

Uppdaterad
Publicerad

Deltagandet i det ryska valet blev ungefär 67 procent. Det är nära det valdeltagande på 70 procent som Kreml önskat. Hör Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Ryssland förklara varför det är så viktigt med ett högt valdeltagande, trots att resultatet var givet på förhand.

Valdeltagandet i det ryska presidentvalet var 67,47 procent, enligt nyhetsbyrån Reuters. När rösterna räknats hade 76,67 procent röstat på sittande president Vladimir Putin, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det är långt högre än vad de flesta hade räknat med. Det är de officiella siffrorna men vad de riktiga siffrorna är vet vi inte riktigt. Men att Putin är den överlägset mest populära presidentkandidaten och att han har vunnit rättmätigt det finns det ingen tvekan om, säger Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Ryssland

Varför är högt valdeltagande viktigt?

– Eftersom det inte finns några direkta motkandidater, det här valet är som en sorts politisk teater i stor utsträckning, så är den stora frågan om folk är intresserade överhuvud taget. Och svaret på den frågan är, i väldigt stor utsträckning, att folk inte är intresserade. Och därför måste man se till att valdeltagandet blir hyfsat högt.

Det här blir Putins fjärde mandatperiod. Vad händer nu?

– Putin kommer befästa sin makt, det är egentligen hans enda politik. Han har ingen ideologi, ingen strategi och ingen plan för hur Ryssland ska se ut om 10-20 år, han vill hålla sig kvar vid makten. Han och hans alllierade, de superrika som blivit superrika under hans tid, de vill så klart att saker och ting förblir på samma sätt. Men det finns en genuin strävan att se till att en positiva ekonomiska utvecklingen för vanliga ryssar fortsätter.

– Fattigdomen har minskat kraftigt under de här senaste 18 åren. Putin vill också att Ryssland fortsätter spela en viktig roll i den globala politiken och att omvärlden börjar frukta Ryssland för att vapenarsenalen är så stark och för att de skulle kunna besegra varje potentiell fiende, säger Bert Sundström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ryska valet 2018

Mer i ämnet