Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

Wallström: Valkampanjen i Ryssland riggad till Putins fördel

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen hölls presidentval i Ryssland och Vladimir Putin ser ut att gå mot en storseger. Utrikesminister Margot Wallström (S) riktar hård kritik mot valet.

”Det här valresultatet var väntat. Valkampanjen i Ryssland har varit riggad till president Putins fördel, med bland annat statlig kontroll över media och oppositionella som hindrats från att kandidera.”, skriver Wallström i ett sms till SVT Nyheter.

Utrikesministern är även kritisk till att valet genomfördes på den av Ryssland annekterade Krimhalvön. 

”Datumet för presidentvalet sammanfaller med årsdagen för Rysslands illegala annektering av Krim. Vi fördömer att valet även genomförts på detta av Ryssland ockuperade område.”, skriver Margot Wallström.

Vladimir Putin ser ut att få över 70 procent av rösterna i söndagens presidentval. Han kan därmed sitta kvar vid makten i Ryssland i sex år till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.