Myrornas kostnad för obrukbara textilgåvor uppgick förra året till 1,2 miljoner kronor. Arkivfoto. Foto: Jessica Gow / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Obrukbara gåvor kostnad för hjälporganisationerna

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av de största ideella secondhandverksamheterna uppger att de fått in fler gåvor under coronaåret. Men en hel del av de skänkta gåvorna är i så dåligt skick att de måste slängas. Kostnaden för avfallet betyder mindre pengar till välgörenhet.

– Inflödet ökade ganska kraftigt under första halvan av pandemin, sedan har det fortsatt varit högre inflöde än innan pandemin, säger Magnus Lundén, enhetschef Kretsinsamling & Second Hand på Röda Korset.

Enligt SVT:s rundringning till de största svenska organisationerna är 60-80 procent av de insamlade gåvorna sådant som antingen inte går att sälja i Sverige eller sådant som måste slängas.

Måste slängas

Till Myrornas centrallager kom det förra året in 1108 ton gåvor som gick direkt till brännbart. Verksamhetens kostnad för att endast göra sig av med obrukbara textilier uppgick samma år till 1,2 miljoner.

– När det gäller textilier får vi in cirka 10 procent sopor, sådant som varken går att återanvända eller återvinna. Vår upplevelse är att det ökar lite, lite grann, för varje år som går, säger Urban Bolin, insamlingschef på Myrorna.

Hjälporganisationerna får betala

Det kan handla om blöta plagg, extremt smutsiga plagg eller hushållsavfall som slängts i obemannade insamlingsbehållare. Den nya plastskatten har förvärrat problemet eftersom varorna är sämre förpackade.

– Det är ett stort problem då kostnaderna för att ta hand om soporna på rätt sätt är hög. Det är pengar som i stället kunde gått till Frälsningsarméns sociala arbete, skriver Åsa Blomberg kommunikationschef på Myrorna.

Kommuner gör olika bedömning

Hos Erikshjälpen och PMU sköter varje butik sin avfallshantering på de kommunala återvinningscentralerna.

– I vissa kommuner får vi betala, andra kommuner tar emot avfallet utan kostnad, säger Anette Alm Gustafsson, verkställande chef på Second Hand Erikshjälpen.

– Eftersom vi är en hjälporganisation och hjälper kommuninvånaren med sin sortering borde kanske fler kommuner låta oss lämna för återvinning utan kostnad.

Enligt kommunernas branschorganisation, Avfall Sverige, är det bara organisationer som utför upphandlade uppdrag åt kommunen som i praktiken kan lämna avfall utan kostnad.

– Eftersom kommunen är skyldig att behandla alla som lämnar kommunalt avfall lika finns det egentligen inte utrymme att låta bli att debitera vissa kategorier av avfallslämnare. De kommuner som har valt att inte ta betalt för sådan avfallshantering har trots detta gjort ett ställningstagande att subventionera dessa verksamheter, säger Andrea Hjärne, miljöjurist på Avfall Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hjälporganisationens tips på vad du kan skänka – och inte Foto: Fanny Renman/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.