Louis Jordan på bra humör efter att ha räddats från sin båt av den amerikanska kustbevakningen, Jordan överlevde i 66 dagar – genom att fånga fisk med händerna och dricka regnvatten. Foto: TT

Seglare räddad efter 66 dagar till havs: Hade ”sagolik tur”

Uppdaterad
Publicerad

Regnvatten, böner och rå fisk. Det ska ha fått Louis Jordan att överleva två månader på drift i Atlanten.– Han verkar ha haft sagolik tur, säger överlevnadsexperten Harry Sepp.

Louis Jordan kom aldrig tillbaka efter fisketuren med båten Angel i januari. Kustbevakningen avslutade sin sökinsats i februari, men på skärtorsdagen räddades 37-åringen av ett förbipasserande tankfartyg. De plockade upp honom utanför North Carolinas kust, över 300 kilometer från land.

Kapsejsade tre gånger

Enligt uppgifter till CNN hade Jordan seglat ut till Golfströmmen för att förbättra fiskelyckan. Båten kapsejsade och han skadade axeln när den välte, vilket gjorde att han inte kunde reparera båtens trasiga mast utan fick låta den driva runt. Kustbevakningen har offentliggjort ett telefonsamtal mellan Louis Jordan och hans far Frank Jordan där situationen beskrivs.

– Jag kunde inte segla tillbaka med min båt, jag kunde inte laga den. Jag är så ledsen. Jag mår bra nu, säger 37-åringen på inspelningen som publicerats av amerikanska medier.

Enligt Jordan kapsejsade båten ytterligare två gånger innan han blev räddad. Han hittades sittande på det upp och nervända skrovet. Efter räddningsinsatsen fördes Louis Jordan till sjukhus, men släpptes strax efter och uppges vara vid god vigör förutom skadan i axeln.

Enligt kustbevakningen ska Jordan, som beskrivs som en oerfaren seglare, ha överlevt genom att fånga fisk med händerna och dricka regnvatten.

Litade på båten

Frank Jordan säger att sonen både är psykiskt och fysiskt stark. Han gav aldrig upp hoppet om att 37-åringen skulle hittas vid liv.

– Jag visste att han hade en sjöduglig båt. Och han berättade på telefon att han bad hela tiden, så jag tror att det hjälpte honom mycket, säger Frank Jordan i en intervju med CNN.

95 procent psyke

Telefonsamtalen med pappan och Jordans inställning kan ha varit avgörande för att han överlevde de över 60 dagarna till havs. Det menar överlevnadsexperten Harry Sepp, tidigare anställd vid Civilförsvarsförbundet, som säger att en överlevnadssituation till 95 procent är en psykisk situation. Det krävs en stark tro på sig själv och en vilja att klara sig.

– Det kan göra en väldigt stor skillnad. Hur man växt upp kan ha en avgörande betydelse. Har man fått kärlek och bekräftelse på att man är bra så kan det räcka långt i extrema situationer.

Vatten är viktigt

Förutom ett starkt psyke är det också viktigt att hålla kroppen i gång. Näring, sömn och att undvika att bli för kall eller våt är viktigt, betonar Harry Sepp. Kroppen kan klara sig utan mat i ungefär tre veckor och utan vatten i upp till tre dagar.

– Han har ju uppenbarligen lyckats undvika saltvatten genom att dricka regnvatten, men hur han då klarat vätan och kylan till havs undrar jag lite över.

Men Harry Sepp framhåller även att Jordan måste ha haft mycket tur. I sådana tuffa förhållanden som han befunnit sig i kan naturen ta överhand trots en stark vilja.

– Men jag kan inte säga att det inte är sant eftersom det uppenbarligen har hänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.