Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Seismologen om jordbävningen i Turkiet: Starka efterskalv mycket sannolika

Uppdaterad
Publicerad

Dödstalen fortsätter stiga i både Turkiet och Syrien efter den serie jordbävningar som inträffade i sydöstra Turkiet under natten till måndag.

– Det är ett väldigt stort skalv. Vi har i snitt bara några så starka skalv varje år och då är de ofta ute till havs och inte under mark där människor bor, säger seismologen Björn Lund.

Det kraftigaste skalvet hade en magnitud på 7,8 och inträffade på 18 kilometers djup. Skakningarna kändes ända till Kairo, över hundra mil bort.

Klockan 11.24 bröt ett nytt skalv ut på 7,5, bara några mil från ursprungsskalvet. Däremellan hade flera skalv över 5 uppmätts.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Att två såpass stora jordbävningar sker med ett par timmars mellanrum är oerhört ovanligt.

– Jag kan inte påminna mig om när jag senast sett något sådant på land i den här storleken, säger Björn Lund och fortsätter:

– För räddningsarbetarna innebär det här en oerhörd fara. Hus som har skadats och fått sprickor kan totalt rasera av efterskalven. Skalv över 5 på skalan är rejäla jordbävningar bara det. Om vi har ett skalv över 3 i Sverige blir det en stor nyhet, säger Björn Lund.

Värsta jordbävningen sedan 1930-talet

Jordbävningen är den värsta i Turkiets historia sedan 1930-talet. Efterskalv kan fortsätta uppstå månader eller till och med år efter en stor jordbävning. De större skalven lär ske inom den närmaste veckan eller två, berättar Björn Lund.

I Italien gick man ut med en tsunamivarning efter nattens händelser, men den drogs senare tillbaka. Enligt Björn Lund är risken för en tsunami oerhört liten.

– Här pratar vi om en horisontell rörelse längs sprickan där skalvet skett. Det skapar ingen större rörelse i havsbotten. Det kan visserligen leda till större vågor men inte någon tsunami.

Turkiet ligger på inklämd platta

Det går inte att peka ut en exakt punkt för nattens jordbävning, som skedde längs med en 20 mil lång sprickzon, säger Björn Lund.

Turkiets geologiska position gör landet väldigt utsatt för jordbävningar. Landet ligger på den så kallade Anatoliska plattan som är inklämd mellan tre kontinentalplattor.

– Turkiet är i sig en egen mikroplatta. Den afrikanska kontinentalplattan trycker på söderifrån, den arabiska plattan trycker på från sydost och runt om trycker den eurasiska plattan emot. Detta gör att Turkiet hela tiden pressas västerut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet