”Även en miljon likes på sociala medier är inte värt att mista livet över” Foto: TT

Selfies dödar fler människor än hajar

Uppdaterad
Publicerad

Länge har människan burit med sig en djup rädsla för hajen – den stora vite jägaren som blodtörstigt dundrar fram genom de stora havsdjupen. Det visar sig dock att människan har en ännu större fiende, något som ligger bakom fler tragiska dödsfall än det mest blodbestänkta hajgap – selfies.

Det senaste selfie-relaterade dödsfallet under 2015 inträffade i Indien, där en 66-årig japansk man föll ned för en trappa och dog efter att han försökt ta ett fotografi utanför Taj Mahal. I ett annat uppmärksammat fall dödsstörtade en 20-årig turist från Trolltunga i Norge, när hon skulle fotografera sig själv nära klippkanten.

Detta innebär att tolv personer i år avlidit i sviterna av selfie-olyckor. Under 2015 har åtta personer dött av hajattacker, vilket således antyder att selfies är farligare än hajar.

”Kan föra dig till dödens tröskel”

Sedan flera ryska medborgare avlidit har det ryska inrikesdepartementet varnat för selfies, något som SVT Nyheter tidigare rapporterat om.

– Med den moderna världens fördelar kommer också nya hot. Vi vill påminna medborgarna om att jakten på likes i sociala medier kan föra dig till dödens tröskel, säger polisöversten Jelena Aleksejeva.

Den ryska polisen går nu ut med en broschyr där en serie förbudsskyltar avråder från selfies till exempel i båtar, med tigrar och på kraftledningsstolpar. I kampanjen ingår en video där ungdomar ses uppslukas av eldklot och falla när de klättrar på tåg.

Kampanjens motto är, enligt Times of India: ”Även en miljon likes på sociala medier är inte värt att mista livet över”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.