Direkt

Senaste nytt om coronaviruset

Coronaviruset är nu en pandemi med Europa som centrum, enligt världshälsoorganisationen WHO. SVT Nyheter rapporterar direkt om den senaste händelseutvecklingen.
Coronaviruset är nu en pandemi med Europa som centrum, enligt världshälsoorganisationen WHO. SVT Nyheter rapporterar direkt om den senaste händelseutvecklingen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
5 apr. 09.00 Foto: SVT
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här kan ni följa den senaste händelseutvecklingen. Vi gör vårt bästa för att svara på så många som möjligt av alla de frågor som strömmar in.

Vanliga frågor och svar hittar du här:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset

Läs gärna artikeln innan ni skriver till oss!

Många svar finns hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).
Folkhälsomyndigheten hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13.

Hur många bekräftade fall har Sverige? Var?

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall, både totalt och fördelat på region.

Här kan du läsa vår direktrapportering från tidigare datum

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari

Direktrapport · CORONAVIRUSET

Om coronaviruset smittar från personer utan symtom är en fråga som många ställer. En liten studie från British medical journal på fall i Kina visade att fyra av fem smittade kan sakna symtom. Studien i sig ger inte professor Anders Sönnerborg mycket för, bland annat för att underlaget är litet.
- Jag tycker inte att det där är en studie egentligen, utan det är en journalist som gjort en felaktig analys. Så den studien kan ni lägga i papperskorgen, säger han i Helgstudion.
Men att personer kan vara smittade utan att uppleva symtom menar han förmodligen stämmer. 
-Det är dock oklart hur mycket det bidrar till smittspridningen i samhället. De som hostar och nyser är förmodligen de som står bakom den större delen av smittan, säger professor Anders Sönnerborg i Helgstudion. 
Dagens hållpunkter:
Kl. 09-12: Helgstudion här på sajten och i SVT play
09.00 Studion gästas coronaexperterna Anna Mia Ekström, klinisk professor i global infektionsepidemiologi och Anders Sönnerborg, professor virologi och infektionssjukdomar i studion.
09.45 Studio ekonomi
10.00 Studion gästas av Annika Sundén, analysdirektör Arbetsförmedlingen, och Lennart Hedström, vd Trygghetsrådet
10.20 Läget i vården med överläkaren Roland Söderholm
10.45 studio kultur
11.00 Läget i Indien
11.15 Liverapport från Ryssland
11.30 studio sport med Daniel Nannskog i studion
Ställ frågor till experterna direkt här i chatten märkta med Helgstudion.
Lärarnas riksförbund säger att de lärare som tillhör riskgrupper borde få stanna hemma från jobbet med statlig ersättning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
-Vi anser att lärare som ingår i riskgrupper ska kunna vara hemma från jobbet utan att få löneavdrag eller att tvingas, som det ibland blivit, felaktigt gå på sjukpenning. Här borde man omfattas av smittskyddspenningen, säger förbundsordförande Åsa Fahlén till radion.
Det finns förslag om att utvidga stödet till det som kallas smittbärarpenning, något som Lärarnas riksförbund är positiv till och som man vill att exempelvis lärare med underliggande sjukdomar ska kunna ta del av.
-När Folkhälsomyndigheten går ut och uppmanar folk att vara försiktiga och hålla sig undan, särskilt då personer i riskgrupper, så tycker vi det är underligt att lärare i riskgrupper inte får vara hemma med smittskyddspeng, säger Åsa Fahlén.
 
Några av de senaste huvudnyheterna:
 
  • Regeringen backar om den nya lag som ska ge regeringen utökade maktbefogenheter i kampen mot coronasmittan. Förslaget har efter kritiken från andra riksdagspartier skrivits om så att riksdagen i efterhand kommer att kunna pröva varje åtgärd som regeringen vidtar. Läs mer.

  • I Sverige har totalt 6 443 personer bekräftats coronasmittade och 373 avlidit. 

  • I USA stationeras 1 000 soldater i den hårt drabbade delstaten New York för att hjälpa till.

  • Spanien förlänger utegångsförbudet med 15 dagar till den 26 april.

Några ljusglimtar i kampen mot corona: 
 
  • 2 april: Karolinska universitetssjukhuset plan att ge patienter blodplasma i ett försök att bota covid-19, har godkänts rapporterar TV4. Metoden har använts vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp. 
  • 2 april: På många håll tas initiativ för att lätta på trycket inom vårdsektorn. I Marks kommun snabbutbildas personal till att kunna jobba inom hemtjänsten. AB Volvo ska börja tillverka skyddsutrustning i fabriken i Tuve, där lastbilstillverkningen pausats.
10.20
10.16
På min brors äldreboende finns det smittade och redan avlidna. Problemet är att andra boende går och handlar och gör tjänster åt de smittade. Personalen har inga möjligheter att stoppa detta då de inte får låsa in någon boende. Hur ska vi anhöriga hantera detta?
@Lena - Hej! Det man kan göra är att hänvisa till de skarpa rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten för personer över 70 år, om att undvika sociala kontakter och att exempelvis inte handla. Den som är sjuk ska heller inte träffa någon.
10.12
har haft corona nu i 3 veckor hur länge håller det i sig problem med lungerna har kol och astma
stefan
@stefan - Hej! De flesta personer som får lindriga sjukdomssymtom (feber och hosta) blir friska efter två veckor. För de som blir allvarligt sjuka tar det mellan tre och sex veckor innan de är friska igen, skriver Folkhälsomyndigheten och hänvisar till en rapport från WHO. Blir du sämre kan du kontakta 1177. Krya på dig!
10.12
Patricia Bosworth, känd för att ha spelat mot Audrey Hepburn i "Nunnan" (1962) och för att ha skrivit biografier om många Hollywood-kändisar, har dött. Hon blev 86 år och enligt hennes styvdotter Fia Hatsav berodde dödsfallet på en lunginflammation som uppkom till följd av coronaviruset, skriver Los Angeles Times.
På 1960-talet gav hon upp skådespeleriet och blev journalist och skrev bland annat för New York Times och Vanity Fair.
Patricia Bosworth skrev också uppmärksammade biografier om Marlon Brando, Montomery Clift och fotografen Diane Arbus. 2017 släppte hon den egna biografin "The men in my life".
(TT)

 
10.06
10.02
Vicepresident Otto Sonnenholzner har bett om ursäkt sedan minst 150 kroppar plockats upp från gatorna i  Ecuadors största stad Guayaquil. Staden är den i landet som drabbats hårdast av viruset och på sociala medier har bilder på övergivna kroppar cirkulerat.
-Vi har sett bilder på något som aldrig borde ha hänt och som er offentlige tjänsteman ber jag om ursäkt, säger Sonnenholzner, som fått i uppdrag att leda kampen mot viruset.

Anhöriga till människor som har avlidit har vädjat till myndigheterna om hjälp med att ta hand om kvarlevorna, då det råder utegångsförbud i landet 15 timmar om dygnet och stadens borgmästare Cynthia Viteri beskrev situationen som helvetisk.
-Det ligger lik i hemmen, på trottoarerna, i gathörnen. Bårhusen är överbelastade av alla dödsoffer, sade Cynthia Viteri, enligt nyhetsbyrån Efe.

Hur många av dödsoffren på gatorna som drabbats av corona är ännu oklart. Ecuador har ännu bara drygt 170 bekräftade dödsfall.
(TT)
 
09.58
09.55
Sabaton fast i coronakarantän i Moskva

Powermetal-bandet Sabaton var på turné i Ryssland när coronakrisen slog till. Nu sitter Falubandet fast i Moskva, där det råder stränga karantänlagar, skriver dt.se.
Karantänen gäller fram till den 1 maj och bandet väntar nu på att få komma hem igen.
-Jag saknar träd och gröna skogar, men annars är det okej. Livet fungerar och för mig spelar det inte så stor roll var jag är, jag kan göra det mesta av det var jag än är, säger basisten Pär Sundström, när han under lördagen medverkade i Dalecarlia Music Awards som sändes direkt på dt.se.
(TT)
 
09.53
Japanska myndigheter bekräftar mer än 130 nya sjukdomsfall i Tokyo vilket är den största ökningen per dygn som hittills registrerats i landet, skriver Reuters. Totalt är antalet fall i Tokyo uppe i 1000 stycken, i landet totalt 3000 sjukdomsfall och 70 dödsfall. 
09.46
Hjälper vaccination mot lunginflammation mot corona?
- Nej, säger professor Anders Sönnerborg i Helgstudion.
09.42
Att spruta desinfektionsmedel på gator tror vare sig professor Anna Mia Ekström eller professor Anders Sönnerborg  på något sätt stoppar smittspridningen. 
09.24
Flera tittare undrar om det finns risk att man blivit smittad i januari, februari redan?
- Jag har svårt att det tro att det var en allmän spridning redan vid den tidpunkten utan den ägde rum i mars, säger professor Anders Sönnerborg i Helgstudion.,
09.19
- Just nu har vi läkemedel och vi ser ingen risk i nuläget att de tar slut, säger sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i Helgstudion angående rapporteringen från flera sjukhus om att det saknas läkemedel, och i synnerhet propofol som används för att söva patienter.
09.16
09.00
5 654 fångar släpps ur marockanska fängelser efter benådan från kung Mohammed VI., skriver Reuters. Det är en åtgärd som tas till för att skydda interner från att smittas av covid-19. De benådade har valts ut utifrån ålder, bräcklig hälsa, avtjänad tid och gott uppförande. Hittills har Marocko 919 bekräftade fall av covid-19, varav 59 personer har avlidit. 
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här kan ni följa den senaste händelseutvecklingen. Vi gör vårt bästa för att svara på så många som möjligt av alla de frågor som strömmar in.

Vanliga frågor och svar hittar du här:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset

Läs gärna artikeln innan ni skriver till oss!

Många svar finns hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).
Folkhälsomyndigheten hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13.

Hur många bekräftade fall har Sverige? Var?

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall, både totalt och fördelat på region.

Här kan du läsa vår direktrapportering från tidigare datum

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari

Senaste om: Nya coronaviruset