Senaste nytt om terrordådet i Moskva

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick det till när Ryssland drabbades av det dödligaste terrordådet på 20 år. Foto: EVN, Telegram

Terrorattacken i Moskva

Överblick

Pinnat inlägg

Putin: Terrorattacken utfördes av "radikala islamister"

Rysslands president Vladimir Putin sa i ett uttalande under måndagen att det var radikala islamister som utförde terrorattacken i Moskva. Det rapporterar Reuters.

Samtidigt säger han också att terrorattentatet i Moskva även är en del av Ukrainas attacker mot Ryssland.

Han har tidigare inte velat kommentera gällande att IS tagit på sig ansvaret för dådet. Han har även i helgen hävdat att spår från attacken leder till Ukraina.

Efter dådet: Nio personer gripna i Tadzjikistan

En tadzjikisk säkerhetskommitté har gripit nio personer som man tror har koppling till terrordådet i konserthallen i Moskva förra veckan, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån ska personerna frihetsberövats under måndagen i staden Vakhdat för att ha förts till landets huvudstad Dusjanbe.

Markerad händelse

Fyra häktade efter dådet

Fyra personer har nu häktats, misstänkta för terrorattacken. Två personer ska ha förklarat sig skyldiga till dådet, som krävde 137 personer liv.

Det ryska inrikesdepartementet har uppgett att de fyra är utländska medborgare och enligt ryska medier kommer de från Tadzjikistan.

Totalt ska elva personer ha gripits, enligt ryska statsstyrda medier, som hänvisar till Kremls presstjänst.

Frankrike höjer terrorhotnivån

Frankrikes regering har beslutat att höja landets terrorhotnivå till "attacknödläge", den högsta nivån, skriver premiärminister Gabriel Attal på X.

Beslutet togs vid ett sammanträde om landets säkerhet och grundar sig i att terrorsekten Islamska staten tagit på sig ansvaret för terrordådet i Moskva.

Två misstänkta åtalade för terrorbrott

Två av de fyra misstänkta som pekats ut som direkt ansvariga för terrordådet har åtalats och häktats av en domstol i Moskva.

Bilder i ryska statsmedier visar de två männen, som sägs vara utländska medborgare, med blåtiror och torkat blod i sina ansikten.

Båda erkänner att de utförde dådet, skriver statliga Tass.

Minst 137 personer dödades i massakern på Crocus City Hall i Moskva på fredagen, enligt ryska myndigheter. Totalt har 11 personer gripits misstänkta för inblandning.

En av de misstänkta förs in i rättssalen. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT

Kvinna på flygplan sa att hon hade bomb i väskan

Kvinnan hade redan bordat planet till Jerevan då hon sa till flygvärdinnan att hon hade en bomb i sin väska.

Planet, som skulle lyfta från flygplatsen Sheremetyevo utanför Moskva är nu försenat och räddningstjänst är på platsen enligt telegramkanalen 112.

Flera saknas fortfarande efter dådet

Flera personer saknas fortfarande efter fredagens terrordåd på konserthuset i Moskva, där minst 133 människor miste livet.

En av de saknade är Jana Pogodajeva som tillsammans med en väninna var på plats för att sina idoler, rockbandet Piknik.

– De köpte biljetterna för två månader sedan och såg verkligen fram emot konserten. De åkte dit i taxi och jag skulle hämta dem efteråt, säger Janas man Igor till SVT.

Igor är inte ensam om att på egen hand desperat söka efter sina anhöriga. I ryska medier och på sociala nätverk vittnar många ryssar om att deras anhöriga helt saknas på namnlistorna över personer som vårdas på sjukhus.

Landssorg i Ryssland efter attacken i Moskva

Rysslands president Vladimir Putin har utlyst landssorg under söndagen. Han gav också ett löfte om att de skyldiga ska straffas.

– Alla gärningsmän, organisatörer och de som gav order om det här brottet kommer oundvikligt och rättvist att straffas, sa han.

Uppgifter till BBC: Två terrorister dödade

Minst två av de terrorister som utförde attacken mot konserthuset i Moskva har dödats. Det skriver BBC:s ryska redaktion med hänvisning till en källa med insyn.

En ska ha dödats inne i konserthuset och en annan i regionen Brjansk där en flyktbil ska ha stoppats efter en polisjakt.

Enligt BBC:s uppgifter är en av de döda en tadjikisk medborgare som tidigare bott i Ryssland, men fått ett avvisningsbeslut.

Markerad händelse

IS publicerar filmklipp från attacken

Terrorsekten Islamiska staten har publicerat ett videoklipp som ser ut att ha filmats av terroristerna själva under attacken i Moskva.

I klippet går männen omkring bland döda kroppar. En av dem skjuter med ett automatvapen.

Detta är tredje gången som IS tar på sig ansvaret för dådet, vilket ryska statsmedier varit förtegna om. President Putin hävdade under lördagen att terroristerna haft kontakt med Ukraina under flykten och att ett "fönster" väntade på dem vid gränsen.

Skärmdump från klippet som publicerats av IS. Där säger en av terroristerna att "de otrogna ska besegras".
Markerad händelse

Volodymyr Zelenskyj: Putin är värdelös

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger på Telegram att Kremls anklagelser mot Ukraina i samband med terrordådet inte förvånar honom.

- De skyller alltid på andra. De kom till Ukraina, bränner våra städer - och de försöker skylla på oss. De torterar och våldtar vårt folk - och dessa får skulden, säger han och fortsätter:

- Allt detta hände igår och denne värdelöse Putin var tyst under en hel dag i stället för att ta hand om sina ryska medborgare, grubblandes över hur han skulle kunna peka finger åt Ukraina.

Kreml har efter attacken hävdat att de misstänkta försökte ta sig till Ukraina och att ett "fönster" väntade på dem vid gränsen.

President Zelenskyj i ett framträdande på lördagskvällen.