Hör Republikanerna och demokraterna kommentera överenskommelsen.

Senaten tillfälligt överens om budgeten – avbryter nedstängningen i USA

Uppdaterad
Publicerad

Demokraterna och Republikanerna har enats om en plan för att tillfälligt finansiera den amerikanska statsapparaten och därmed avbryta nedstängningen av flera amerikanska myndigheter.

Nedstängningen har pågått i tre dagar och tvistefrågan mellan partierna har handlat om det så kallade Daca-avtalet – uppehållstillstånd för unga invandrare utan tillstånd att stanna i landet – ska förlängas eller inte.

Frågan är dock inte löst, utan man har istället kommit överens om att man ska fortsätta att förhandla om avtalet, men under tiden se till att ge budgeten grönt ljus och därmed åter kunna öppna statsapparaten.

Enligt demokraternas minoritetsledare Chuck Schumer hoppas man att migrationsfrågan ska vara löst innan den 8 februari.

Schumer kritiserar även president Trump, som han menar har undvikit att alla förhandlingar i helgen.

Godkändes av presidenten

Vid kl 03-tiden på natten mot tisdag, svensk tid, skrev Donald Trump  under överenskommelsen om den tillfälliga budgeten, som innebär att statsapparaten nu kan öppna igen.

Det meddelar Vita huset i ett uttalande, enligt Reuters.

Sedan 1990 har USA:s statsapparat stängts ned fyra gånger eftersom kongressen inte kunnat enas om budgeten. Senast var 2013, och då fick över 800.000 myndighetsanställda stanna hemma utan lön under en två veckor lång nedstängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.