Foto: TT

Senatorn om Trumps trans-utspel: ”Oförsvarligt”

Uppdaterad
Publicerad
Reaktionerna låter inte vänta på sig efter president Donald Trumps besked om att transpersoner inte ska tillåtas tjänstgöra i USA:s militär. Illinois-senatorn Tammy Duckworth, som själv förlorade båda benen i Irakkriget, kallar beslutet ”oförsvarligt”.

Under onsdagen orsakade president Trump stor uppståndelse genom att på Twitter meddela att transpersoner inte ska tillåtas tjänstgöra i den amerikanska militären.

”Efter konsultation med mina generaler och militära experter vill jag uppmärksamma er på att USA:s regering inte kommer acceptera eller tillåta att transpersoner tjänstgör i någon befattning inom USA:s militär. Vår militär måste fokusera på avgörande och överväldigande seger och kan inte tyngas av de enorma medicinska kostnader och störningar som transpersoner i militären skulle innebära. Tack”, tweetade Trump under onsdagseftermiddagen, svensk tid.

Vad som kommer att ske med de tusentals transpersoner som redan tjänstgör i den amerikanska militären är än så länge oklart.

LÄS MER: Trump: Inga transpersoner i vår armé

”Ett grymt och godtyckligt beslut”

Reaktioner kom snabbt från bland andra Nancy Pelosi, minoritetsledare i representanthuset.

”Det är ett grymt och godtyckligt beslut avsett att förödmjuka amerikanska transpersoner som klivit fram för att tjäna vår nation. En studie beställd av Försvarsdepartementet fann att kostnaden för medicinskt nödvändig, könskorrigerings-relaterad vård skulle vara ynka två till åtta miljoner dollar per år – en hundradels procent av militärens vårdbudget på 50 miljarder dollar per år”, skrev Pelosi i ett uttalande på Twitter.

”Morgonens tweet avslöjar en president utan lojalitet till de modiga män och kvinnor i uniform som riskerar sina liv för att försvara vår frihet. Denna vidriga bannlysning kommer försvaga vår militär och nationen den försvarar. Ytterligare en gång har president Trump bevisat att hans handlingar inte drivs av ära, rättrådighet eller nationell säkerhet, utan av råa fördomar. Detta är en mörk dag för tusentals hjältar i vår militär och för hela vårt land”, fortsätter hon i uttalandet.

Foto: Twitter

”Brydde mig inte om könsidentiteten hos mina räddare”

Illinois-senatorn Tammy Duckworth, som tjänade som helikopterpilot i Irakkriget och där förlorade båda sina ben, tog även hon till Twitter för att vädra sitt missnöje.

”Det är oförsvarligt att du använder dessa kostnader som en anledning att neka vård åt de som riskerat sina liv för vårt land, och samtidigt försöka höja kostnaderna och minska täckningen för deras vård här hemma”, skriver Duckworth.

”När min Black Hawk-helikopter sköts ned brydde jag mig inte om könsidentiteten hos de soldater som riskerade sina liv för att rädda mig. Jag brydde mig bara om att de var amerikanska trupper – och att de var där för att rädda mig. Om du är villig att riskera ditt liv för vår nation och kan göra jobbet ska militären välkomna dig så att du kan hjälpa till att hålla vårt land säkert – PUNKT”, fortsätter hon.

Foto: Twitter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer