Senatorns krisplan: Fördöma Trump utan riksrättsdom

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagens omröstning i senaten visade att det är högst osannolikt att senaten kan fälla Donald Trump under riksrättsprocessen. Nu börjar i stället både demokratiska och republikanska senatorer söka andra lösningar för att fördöma den tidigare presidenten.

– Det här skulle kunna vara ett alternativ, säger den demokratiska senatorn Tim Kaine.

Under tisdagens omröstning i senaten var det bara fem av 50 republikaner som röstade med Demokraterna. Omröstningen handlade då om ifall riksrättsprocessen mot en president som redan hunnit avgå var ett brott mot konstitutionen eller inte. Och att så få republikaner bröt partilinjen ses som ett tecken på att det kommer vara omöjligt att fälla Donald Trump.

Demokratledaren Chuck Schumer slog efteråt fast att riksrättsprocessen trots det går vidare som planerat.

– Missta er inte. Det kommer bli en rättegång och bevisen mot den tidigare presidenten kommer visas klart och tydligt för hela landet och för alla att ta del av, sade han under onsdagen enligt AP.

”Inte rätt prioritering”

Men bland andra senatorer har det börjat pratas om alternativa vägar för att fördöma den tidigare presidentens roll inför stormningen av Kapitolium.

– Att genomföra en rättegång när vi vet att vi som mest får 55 röster känns inte som rätt prioritering just nu, säger den demokratiska senatorn Tim Kaine enligt Washington Post.

Han konstaterar att han hellre vill lägga sin tid på att bekämpa coronapandemin och klubba igenom den politik som president Joe Biden vill genomföra. Därför, säger han, har han börjat se på alternativa lösningar.

Exakt vad det skulle röra sig om går han inte in på. Men han säger att han redan har varit i kontakt med ett flertal senatorer på båda sidor om partigränsen.

”Kommer lyssna på bevisen”

En av dem han har talat med är den republikanska senatorn Susan Collins. Hon var en av de fem republikaner som röstade med Demokraterna under tisdagen. Under onsdagen understryker hon att tisdagens omröstning tydligt visade att det inte finns någon möjlighet att fälla Trump i senaten – och att hon gärna ser alternativa lösningar.

Men än är det inte helt avgjort. Den republikanske senatorn Rob Portman, som inte röstade med demokraterna på tisdagen, konstaterade efteråt att han ännu inte bestämt sig för hur han ska rösta vid riksrätten. Han kallade tisdagens omröstning för ”en helt annan fråga”. Och den republikanske ledaren Mitch McConnel, som också röstade mot demokraterna, ville under onsdagen inte ge något klart besked om hur han kommer rösta när det väl blir dags för riksrätt.

– Jag kommer att delta och lyssna på bevisen, säger han enligt AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.