Jemens premiärminister Ahmed bin Daghr på FN:s europiska huvudkontor i Genève. Till höger en stridande för separatisterna i Aden. Foto: TT

Separatister skickar förstärkning till Aden

Uppdaterad
Publicerad

Separatister skickar förstärkningar till Aden i södra Jemen på måndagen när strider fortsätter mot regeringens styrkor, enligt flera källor. Striderna fortsätter en dag efter att separatister tagit över regeringsbyggnaden.

Separatisternas övertagande av regeringsbyggnaden drog ner det krigshärjade Jemen i ytterligare kaos. Under gårdagen dödades minst 15 personer i stridigheterna i Aden, uppger vårdpersonal vid sjukhus i staden. Bland de döda finns tre civila offer.

I dag skickade separatisterna, som länge krävt söderns självständighet, ytterligare styrkor från den centrala provinsen Marib och den sydliga provinsen Abayan, enligt säkerhetskällor.

”Ödet i deras händer”

Landets premiärminister Ahmed bin Daghr anser att det rör sig om en kupp och uppmanar den Saudiskledda koalitionen att ingripa.

– Det här är ett allvarligt läge där koalitionen och vi araber måste agera tillsammans för att förändra situationen. Ödet ligger i deras händer och hoppet, som vi i regeringen ser det, ligger hos (Förenade Arab-) Emiraten, sade premiärministern under gårdagen enligt Reuters.

Landets president, Abd Rabbu Mansur, beordrade samtidigt regeringstrupperna till eldupphör.

Tusentals döda

Det har varit ökade spänningar mellan separatister i södra delarna av landet, som stöds av Förenade Arabemiraten, och den Saudiskstödda regeringen. De två grupperna har varit allierade mot Huthirebellerna, som i sin tur stöds av Iran.

Striderna i Aden kommer samtidigt som en tidsgräns löper ut där separatisterna krävt att regeringen avgår, på grund av påstådd korruption och ineffektivitet.

Mer än 9 200 personer har dödats i Jemen sedan militärkoalitionen ingrep för att stödja regeringen i kampen mot separatisterna 2015.

Konflikten i Jemen

Jemen, ett av världens fattigaste länder, bildades 1990 när det konservativa Nordjemen och det socialistiska Sydjemen gick samman efter ett inbördeskrig.

Växande protester mot regimen i samband med ”Arabiska våren” ledde 2011 till att president Ali Abdullah Saleh avgick. Landet klövs återigen, och fick två konkurrerande huvudstäder, Sanaa och Sydjemens forna huvudstad Aden.

De shiamuslimska Huthirebellerna, lierade med Iran, tog kontroll över Sanaa 2014. Mot dem står en militärallians, ledd av Saudiarabien, som stödjer den Aden-baserade presidenten Abd Rabu Mansur Hadi.

Styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh har slagits vid rebellernas sida. Men sedan Saleh öppnat för förhandlingar med Saudiarabien dödades han av Huthirebeller den 4 december.

Källa: AFP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.