Dr. Saleh Sad kollar en undernärd bebis på sjukhuset som har en infektion i armen. Foto: SVT/Niclas BerglundVisa alla (5)
Visa alla (5)

Sjukhus i Jemen larmar: Undernärda barn i akut behov av vård

Publicerad

Sjukhus runt om i Jemen slår nu larm om att alltfler undernärda barn är i akut behov av vård. Spädbarnen löper störst risk när de ammas av mödrar som själva svälter. Ingen dödsorsak är just nu större bland Jemens barn.

Kliniken i Lahij är platsen för de som fått en chans att överleva. I sängarna ligger små kroppar som nästan inte har kraft att skrika. Ali fyra månader gammal har redan gått upp några gram, men han är fortfarande uttorkad och läget är ännu kritiskt

– Han har stora problem med magen och går inte upp speciellt i vikt. Han har haft diarré länge nu, säger hans mor, Nadiah Saleh.

Ali är fyra månader gammal och vårdas på sjukhuset för undernäring. Foto: SVT/Niclas Berglund

Sjukhus utan resurser

Det finns bara några få sängar för dom många tusen undernärda i Lahij-regionen. Men här får både barn och mödrar näring. De små kropparna vägs och mäts försiktigt. Det är ett sjukhus lamslaget av kriget. Läkarna har flytt, medicinerna är begränsade och behoven livsavgörande. Och för en far som här ska skydda sin familj finns ingen tröst, när han son svävar mellan liv och död.

– Det är inget jag kan göra för att rädda Ali. Jag tackar gud för att läkarna förbarmar sig över min son, berättar Sabor Taleb gråtandes för oss

Dr. Saleh Sad kollar en undernärd bebis på sjukhuset som har en infektion i armen. Foto: SVT/Niclas Berglund

Våg av undernärda barn

Läkarna ser nu en ny våg av undernärda, döende barn komma från lägren runt om oss. Orsaken är brist på rent vatten och att mödrar som ammar sina barn själva svälter. Näringsbristen är stor och till många områden når inga hjälpsändningar. Och läkarna kan här bara behandla några få av alla som behöver akut hjälp.

– Vi försöker att rädda livet på så många som vi kan genom att ge både barn och mammor näring och mediciner. Egentligen krävs det så lite för att rädda dom här liven, men vi har så få resurser här i Lahij, säker läkaren Saleh Sad.

Levande larv under skinnet

Delar av Jemen är avskurna från hjälp och svälten förväntas bli värre om inte de blockerade hamnarna öppnas och vägtransporterna görs mindre osäkra.

Det visar sig att det är en larv som kläckts under skinnet och läkaren tar ut den. Larven är ofarlig. Foto: SVT/Niclas Berglund

På sjukhuset är det en lycka att i alla fall kunna rädda några få av barnen. Plötsligt böjer sig doktor Sad över ett av spädbarnen, sätter sina fingrar kring en förhårdnad på överarmen och trycker fram en levande larv ur skinnet.

– Det är en insekt som lägger sina ägg under skinnet när den biter barnet. Inte speciellt farligt, men det berättar mer om den smutsiga, ohygieniska miljö som barnen och föräldrarna lever i och hur svårt det är för dom att hålla sig friska, säger doktor Sad

De undernärda barnen ligger på rad i sjukhusrummet på avdelningen för undernärda barn i Lash. Foto: SVT/Niclas Berglund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Jemen

Mer i ämnet