Yiad står med sin syster Saida i vad som finns kvar av deras gamla skola efter flygattacken. Foto: Niclas Berglund/SVT

Skolor måltavlor under konflikten i Jemen: ”Dödandet av våra barn måste få ett slut”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals skolor har blivit måltavlor i den blodiga konflikten i Jemen. Saudiarabien anklagas för att urskillningslöst bomba även civila mål i jakten på houthi-rebellerna.

– Dödandet av våra barn måste få ett slut , säger läkaren Saleh sad

Rasmassorna täcker ett stort område och egentligen sticker inte den sönderbombade byggnaden ut så mycket från resten av miljön i Lahij. Så mycket är raserat av kriget. Men skillnaden här är att dammet och tegelstenarna ligger på en skolgård.

– Här dog 12 människor och fyra av dom var barn. Det är en tragedi, som vi påminns om varje dag vi kommer hit till skolan, berättar läraren Fatima Mohammed. 

Krisen i Jemen
Fyra barn och åtta vuxna dog i attacken. Saida som syns på bilden ovan artikeln skadades allvarligt i huvudet av splitter från bomben. Foto: Niclas Berglund/SVT

Ständig rädsla för nya attacker

Fler än fyra miljoner barn i Jemen går i dag inte i skolan. Många får aldrig chansen, andra har som eleverna vid Musab ben Omir sett sina kamrater dö. Nu är utbildningen igång igen, men hela tiden finns den där rädslan att jaktplanen åter ska rikta sina sikten mot skolan.

– När vi går hit till skolan kommer rädslan tillbaka. Det här är en skola och det ska inte behöva att se ut så här. Den borde återuppbyggas, menar studenten Hannin Mathor.

Hundratals skolor har utsatts för liknande attacker sedan kriget startade 2015, och ingen lösning på konflikten finns i sikte. Foto: Niclas Berglund/SVT

”Att bomba skolor är ett brott mot mänskligheten”

Det var visserligen bönestund när attacken kom, och många hade lämnat skolan. Mirakulöst nog var de flesta klassrummen tomma.

Men bombplanen flög lågt över skolgården och piloterna visste verkligen vad dom gjorde. Ingen som befann sig i lokalerna kunde fly och barn dödades. Målet ska ha varit några houthi-rebeller som påstås ha gömt sig i området.

– Jag har vårdat många av de här offren och våldet måste få ett slut. Att bomba skolor är ett brott mot mänskligheten och måste upphöra, säger läkaren Saleh Sad.

Det var bönestund när planet släppte bomben över skolan. Flera av eleverna var vid moskén, och mirakulöst nog var de flesta klassrummen tomma. Foto: Niclas Berglund/SVT

Ingen plats är fredad

Kriget i Jemen saknar på många sätt mänskliga gränser. Saudiarabien har bombat både sjukhus och skolor i jakten på houthi-rebellerna.

Ingen plats är fredad i den här konflikten. Inte ens där barnens framtid ska byggas.

– Jag vill bli lärare i framtiden och bygga vår framtid för min familj och arbeta för att skolorna i landet ska återuppbyggas igen så vi lär andra generationer, berättar studenten Hannin Mathor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet