Serbiens utrikesminister ​Ivica Dacic t.v. ochTurkiets president Recep Tayyip Erdoğan t.h. Foto: TT

Kataloniens omröstning väcker blandade reaktioner hos omvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Kataloniens självständighet har blivit en het potatis bland länder som själva hanterar eller har hanterat potentiella utbrytarrepubliker.

Turkiet och Cypern uttryckte under tisdagen stöd till Madrid-regeringen samtidigt som Serbien anklagade världsamfundet för dubbelmoral.

Serbiens utrikesminiseter, Ivica Dacic, anklagade under tisdagen världssamfundet för att agera med dubbelmoral genom att inte acceptera Kataloniens självständighetssträvan samtidigt som de välkomnade Kosovos frigörelse från Serbien för knappt ett decennium sedan, rapporterar Reuters.

Kosovo utropade sig självständiga från Serbien 2008 vilket relativt omgående accepterades av USA och de flesta EU-länderna, men däremot inte av Serbien och dess allierade.

Kataloniens självständighetskamp

– EU kommer aldrig säga att de gjorde fel genom att erkänna Kosovo, men det beslutet kommer slå tillbaka på dem själva, sa Ivica Dacic under tisdagen, rapporterar Reuters.

Inkonsekvent agerande

Serbiens frostiga relation med Kosovo är i nuläget ett hinder för landets möjligheter att gå med i EU. Bryssel har varit tydliga med att man behöver förbättra relationerna med regeringen i Pristina innan ett medlemskap kan bli a ktuellt.

Men nu anklagar alltså Serbien delar av världsamfundet för att agera inkonsekvent när det gäller synen på utbrytarrepubliker.

– Hur kan det komma sig att omröstningen är ogiltig i Katalonien medan självständigheten gick att genomföra i Kosovo utan en sådan, sa Serbiens president Aleksandar Vucic under måndagen, rapporterar Reuters.

Aktuell fråga för flera länder

Frågan om Kataloniens självständighet har blivit en het potatis bland länder som själva hanterar eller har hanterat potentiella utbrytarrepubliker.

Turkiet, som nyligen själva motsatte sig den kurdiska självständighetsomröstningen i Irak, meddelade genom en talesperson för det turkiska inrikesministeriet under tisdagen att ”respekt för Spaniens territoriella integritet är en huvudprincip”.

Även Cypern, som brottas med att ena landet, efter att det på 70-talet splittrats i en turkcypriotisk och en grekcypriotisk halva, uttalade under tisdagen sitt stöd för Madridregeringen.

Cyperns utrikesminister meddelade att Spaniens nationella suveränitet måste respekteras och att söndagens folkomröstning skedde ”i strid” med konstitutionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet