Minst sju döda efter flera raketattacker i Lviv

Uppdaterad
Publicerad

Flera raketattacker har under måndagsmorgonen skakat Lviv i västra Ukraina. Minst sju personer dödats och elva skadats i attacken, enligt Lvivs guvernör som också uppger att staden nu haft sina första civila dödsoffer.

Det var under måndagsmorgonen som Lviv i västra Ukraina utsattes för fem raketattacker från ryska styrkor. Vittnen uppger för nyhetsbyrån AFP att tjocka mörka rökpelare syntes på himlen över staden under morgonen.

Regionens guvernör Maksym Kozytskyy uppger att sju personer ska ha dödats i attackerna. Åtta personer, varav ett barn, ska också ha skadats i samband med händelsen. På en presskonferens på måndagen sa han att civila för första fången dödats i ryska attacker i staden.  

Kriget i Ukraina

– En barbarisk attack mot en civil verkstadslokal, säger han.

Enligt uppgifter från stadens borgmästare Andriy Sadovyi rör det sig om elva skadade, varav ett barn. Skadeläget beskrivs som kritiskt för två av de skadade, rapporterar BBC.

Träffade bilverkstad

Tre attacker ska ha riktats mot militär infrastruktur i form av lagerbyggnader. Utöver detta ska en raket ha träffat en verkstadslokal där man även sålde bildäck. I samband med detta ska omkring 40 bilar ha förstörts, enligt borgmästaren som har lagt ut bilder på utbrända bildelar på Twitter.

Enligt borgmästaren ska attacken mot verkstadslokalen även ha lett till skador på ett närbeläget hotell dit människor som flytt från andra delar av Ukraina evakuerats, rapporterar The Guardian.

Hela landet i riskzonen

Lviv och de västra delarna av landet har varit mindre drabbade, men inte helt förskonade av den ryska invasionen av Ukraina.

– Det som hände i dag är väldigt oroande för det rör sig om en väldigt kraftig raketattack mot civil infrastruktur, säger Yuri Sak, rådgivare åt Ukrainas försvarsminister, till BBC:s radio 4.

Trots att den ryska militära upptrappningen nu framför allt sker i östra Ukraina menar han att måndagens attacker i Lviv bevisar att hela landet befinner sig i riskzonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet