Sex gripna för attack mot svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer har nu gripits, misstänkta för att ligga bakom attacken mot Vänsterpolitikerna i Somalia.

– Vi kan bekräfta att sex personer har gripits, säger Karin Nylund på UD:s presstjänst till TT.

Förutom Hassan dödades även en somalisk säkerhetsvakt i attentatet i Mogadishu i onsdags. Partiets gruppledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh, skottskadades och har sedan dess vårdats på sjukhus i Kenya.

Vänsterpartister i skottdrama i Somalia

UD har inga närmare detaljer om omständigheterna kring händelsen, eller vad de gripna är misstänkta för.

V: ”Väldigt knapphändiga uppgifter”

Sammanlagt var sex av Vänsterpartiets medlemmar med på resan, för att besöka ett demokratiprojekt som Vänsterns internationella forum (VIF) driver i Mogadishu.

– Det är fyra ur den här gruppen som var på plats som har rest hem. Men vilka som var med vid attacken vill jag inte kommentera, av respekt för deras anhöriga, säger Linda Bengtsson, pressekreterare på Vänsterpartiet.

Hon har inte fått några uppgifter om vad de gripna är misstänkta för.

– Vi har haft väldigt knapphändiga uppgifter under de här dagarna. Efter händelsen har en stor del av vår tid gått åt till att samla information och skaffa oss en bild av vad som hänt.

Från partiets håll vet man inte om det rörde sig om kidnappningsförsök, utan man inväntar besked från utredningen. Ann-Margarethe Livh, mår enligt Bengtsson efter omständigheterna bra.

–Hon är kvar i Kenya, där hon får medicinsk vård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vänsterpartister i skottdrama i Somalia

Mer i ämnet