En polisman övervakar Rysslands ambassad efter dödsskjutningen av landets ambassadör i Ankara på måndagen. Foto: TT

Mördarens familj förhörs i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Allt tyder på att den 22-årige polisen som sköt ihjäl Rysslands amabssadör i Turkiet har kopplingar till Gülenrörelsen, uppger turkiska myndigheter som har gripit och förhört mannens familj.

Turkiska polisen har gripit och förhört familjemedlemmar och vänner till mannen som på måndag kväll sköt ihjäl Rysslands ambassadör under en konstutställning i Ankara.

Mördaren identifierades på måndag kväll som en 22-årig kravallpolis som arbetat i två och ett halvt år. På en video från mordet ses han skjuta omkring sig och skrika ”Glöm inte Aleppo! Glöm inte Syrien! Allahu akbar [Gud är större]. Vi är de som svurit trohet mot Muhammed att bedriva jihad!”

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Mannens föräldrar, syster, två andra släktingar och hans inneboende har tagits till förhör, men några uppgifter om vad som sades har ännu inte kommit fram.

Anklagas för att vara Gulenanhängare

Enligt turkiska myndigheter finns det ”väldigt starka tecken” på att den forne polismannen var en anhängare av Erdogans ärkefiende Fethullah Gülen som också anklagas för att ha iscensatt sommarens misslyckade kuppförsök.

Gülen har tillbakavisat anklagelserna om att han är involverade i mordet, liksom han har förnekat att han har något att göra med kuppförsöket.

På tisdag ska Rysslands, Turkiets och Irans utrikesministrar träffas i Moskva för att, i första hand, diskutera krisen i Syrien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Mer i ämnet