Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flygbild av gården i Ruinerwold där familjen hittades. Foto: Wilbert Bijzitter /AFP-TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sexbarnsfamilj hittad gömd på gård i Nederländerna

Publicerad

En man i 25-årsåldern steg i söndags kväll in på en pub i Ruinerwold i Nederländerna och sade att han rymt för att söka hjälp efter att ha hållits inomhus i nio år. Hela familjen har nu omhändertagits av myndigheterna, och en man som möjligen har hållit dem inlåsta har gripits av polisen.

Omständigheterna är fortfarande oklara. En lokal tv-station uppger att familjen gömde sig i väntan på jordens undergång, men det är ingenting som polisen har bekräftat.

Utöver 25-åringen består familjen av fem syskon i åldrarna 18 till 25 år, samt deras pappa som uppges vara sängliggande efter en stroke. De hittades av polisen på en närbelägen lantgård, omgiven av träd och öppna fält.

– Vi fann sex personer som levde i ett litet låsbart utrymme i huset. Det är oklart om de uppehöll sig där frivilligt, uppger polisen i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

I en intervju med Reuters säger polisen att familjen har förts till ett skyddshem där de blir omhändertagna och där de kommer att få chans att berätta sin historia.

Polisen: En man gripen

Polisen har också bekräftat att de har gripit en man som hyrde lantgården, men inte sagt något om hans identitet eller varför han är gripen. Tidningen Algemeen Dagblad skriver att det rör sig om en 58-årig snickare med verkstad i den närbelägna staden Meppel.

En talesperson för polisen säger till Algemeen Dagblad att utredningen av ärendet är i full gång och att det kommer att ta några dagar.

Pubägaren Chris Westerbeek säger till den regionala nyhetstjänsten RTV Drenthe att 25-åringen gav ett förvirrat intryck när han dök upp och sökte hjälp.

– Han sade att han inte hade varit ute på nio år. Senare sade han också att han hade fyra bröder och en syster som bodde på gården. Han var den äldste och ville sätta stopp för hur de levde, säger Westerbeek.

”Många obesvarade frågor”

– Vi bor inte långt ifrån huset. Vi har alltid trott att det var en man som bodde i huset och att han renoverade stället. Vi hade ingen aning om vad som faktiskt pågick, säger en granne till Reuters.

En annan granne säger till nyhetsbyrån att det finns en stig bara några meter ifrån huset och att folk ofta brukar fiska precis utanför.

Under tisdagskvällen höll Ruinerwolds borgmästare Roger de Groot en presskonferens. Han ville då inte svara på frågor om polisen kallats till platsen, där familjen hittades, vid tidigare tillfällen.

– Jag har förstått att det finns många obesvarade frågor. Polisen undersöker många scenarier, men vi kan inte berätta mer just nu, säger de Groot.

Han säger dock att flera av barnen inte har varit folkbokförda i kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer