Wafaa Hefny, barnbarn till det muslimska brödraskapets grundare, Hassan al Banna. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Terrorstämplade Wafaa: ”Sharia är lösningen”

Uppdaterad
Publicerad

Sex år efter den egyptiska revolutionen, då diktatorn Hosni Mubarak avsattes, är Egypten långt ifrån den demokratiska rättsstat som många hoppades på. Ekonomin går dåligt och oppositionella röster trycks ned.

SVT:s Korrespondenterna har träffat en högt upp representant för ett av landets största oppositionsrörelser, Muslimska brödraskapet. – Politisk islam är nödvändigt i en rättslös stat, säger Wafaa Hefny, som enligt den egyptiska staten är terrorist.

– Som min morfar sade, så är det muslimska brödraskapet nationens ande, en ande som hoppas väcka upp människor till möjligheten till ett rent samhälle, med rättvisa på jorden.

Wafaa Hefny är barnbarn till Muslimska brödraskapets grundare, Hassan al Banna. Korrespondenterna träffar henne i sin lägenhet i Nasser City, en stadsdel i Kairo.

Korrespondenterna

Drömmen om ett islamistiskt samhälle

På dagtid är hon engelskalärare och om kvällarna leder hon, i hemlighet, ett av Muslimska brödraskapets distrikt i Egypten. Även om hon aldrig träffat sin morfar så märks det att hon inspirerats av honom och hans idéer om ett islamistiskt samhälle.

– Målet är att få människor att återgå till etik och moral och styrka deras relation till Allah, vilket kommer leda till att de beter sig bättre, deras familjer kommer bli gladare och samhället gynnas. Det här är visionen för Muslimska brödraskapet, det är en humanistisk grupp.

LÄS MER: VAD HÄNDE EFTER REVOLUTIONEN 2011?

Muslimska brödraskapet grundades av Wafaas morfar år 1928, och har varit en skugga i det egyptiska samhället i över 80 år. Innan revolutionen tilläts aldrig organisationen komma till makten i Egypten. Istället ägnade man sig åt välfärdsinsatser som att rusta upp skolor och sjukhus.

Efter det maktvakuum som uppstod efter revolutionen 2011 kom brödraskapet till makten genom demokratiska val. Då sa den nyblivne presidenten Mohammed Morsi att han skulle vara en president för alla egyptier.

Brödraskapets år vid makten

Men han satt bara i ett år. Efter att flera miljoner egyptier demonstrerade mot vad dom såg som en islamisering av Egypten avsattes han i en militärkupp, och organisationen terrorstämplades.

Någon månad senare rensade militären en pro-Morsi demonstration – enligt människorättsorganisationer dödades kring tusen personer då, på Rabaatorget i stadsdelen Nasser City, i Kairo.

– De närmade sig alltmer, och till slut började de köra över oss, till och med döda kroppar. Helikoptrar sköt mot oss och väldigt länge fanns ingen väg ut ur torget, säger Zainab, som en ung rekryt i Muslimska brödraskapet, som var där den dagen på Rabaatorget, då allting förändrades för det muslimska brödraskapet.

Korrespondenterna träffar henne hemma hos mentorn Wafaa Hefny – den enda platsen hon känner sig säker att bli intervjuad på. Det är också därför hon har på sig niqab – som hon annars inte bär – för att hon vill hålla sin identitet hemlig.

Zainab, en ung rekryt i brödraskapet som vill hålla sin identitet hemlig. Foto: SVT

”Jag skulle kunna dö imorgon”

Med tanke på att hon var där och såg när brödraskapets anhängare dödades, och det faktum att organisationen idag inte bara är bannlyst utan terrorstämplad, undrar jag varför en ung kvinna vill fortsätta att vara med.

– Muslimska brödraskapet har aldrig värjt från sina principer och värderingar, och därför är jag kvar. Jag skulle kunna dö imorgon och inte få uppleva de resultat och drömmar jag idag jobbar för. Men det är okej, för att kommande generationer ska få det bättre, och för att jag tror på ett liv efter detta – i paradiset, säger Zainab till SVT Nyheter.

”Sharia löser de socioekonomiska problemen”

Zainab är redo att dö för brödraskapets värderingar. Samma värderingar som utgör Wafaa Hefnys världsbild. Genom demokratiska medel, som en folkomröstning till exempel, ser hon gärna att sharialagar införs, inte bara i Egypten, men hela världen.

– Om sharia faktiskt implementeras – oavsett var i världen – kommer det lösa de socioekonomiska problemen. Till exempel, om du vill stoppa en tjuv. Vissa tycker att det är vidrigt att man skulle hugga av dem händerna. Men om den här personen har stulit dag ut och dag in och har varnats flera gånger men bara fortsätter och fortsätter – har något socialt system hittat en lösning för detta? Jag är troende, och tror på att Gud som skapade oss, också skapade en lösning, säger Wafaa.

Wafaa vill se en radikal förändring, ett nytt och rent samhälle.

Har du nåt exempel på ett regi som står närmast dina visioner?

– Turkiet, säger Wafaa utan någon som helst tvekan. Turkiet är på väg att, väldigt smidigt, implementera sharialagar med hela samhällets uppbackning. Det är därför hela världen kämpar emot Turkiet. Men folket backar det – sekulära före islamister – för att det har lett till en bättre ekonomi. Om man implementerar sharia förbättras alla aspekter av livet, säger Wafaa.

Se mer om Egypten från Korrespondenterna i SVT Play

Fakta/Sharia

  • Sharia är enligt islam den gudomliga lagen, och dess tolkning fiqh innebär mer konkreta lagar baserade på religiösa texter.
  • I flera stater baserar man lagen på sharia, i varierande grad
  • I några stater har de en viss tolkning av sharia enligt någon av islams rättsskolor landets lag (Saudiarabien), i andra ses den som överordnad landets juridiska lag (Iran). I vissa stater säger man att lagen grundas på sharias grundprinciper (Egypten)
  • Många islamska stater har helt övergivit ett rättssystem baserat på sharia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korrespondenterna

Mer i ämnet