Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ögonvittnet: ”Jag såg döda terrorister, döda israeler, söndersprängda bilar”. Foto: Reuters

Shlomi i Israel: ”Jag såg ett hav av döda kroppar”

Uppdaterad
Publicerad

Istället för att fira Simchat Torah med dans och presenter, väcktes Israel av en stortskalig attack av terrorstämplade Hamas. Nu strömmar det in vittnesmål om attacker mot civila och döda kroppar ses ligga längs med landets gator.

– Jag säger som man säger på arabiska, det här är “haram”. Unga människor har valt fel väg att avsluta sina liv, säger Shlomi som bor i Israel.

I Israel pågår den judiska högtiden Simchat Torah, en årlig högtid där man firar att man läst ut Torah under föregående år och nu ska börja på nytt.  

Vanligtvis firas den här dagen med presenter, dans och godis. I år händer något annat som ska skaka hela världen. Terrorgruppen Hamas inleder ett chockartat anfall mot Israel som har kostat hundratals liv på båda sidor.

Krig mellan Israel och Hamas

Shlomi: ”Överallt massa kroppar”

Klockan 06.30 på morgonen väcks landets invånare, och med dem Shlomi som bor i Sderot, en stad i västra Negevöknen, av flyglarm och explosioner. 

– Jag kollade upp vad som hände online och såg att terrorister hade infiltrerat landet, säger han.  

– Jag gick ut och såg döda terrorister, döda israeler, söndersprängda bilar. Och ett hav av kroppar. Inne i Sderot längs med vägarna, överallt massa kroppar.  

Se Shlomi beskriva känslan av att vakna upp till ett land i krig i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet