Siktar på rivstart – det vill Biden göra när han svurits in

Uppdaterad
Publicerad

En återkomst till Parisavtalet, flera pandemiåtgärder och ett hävande av det kontroversiella resestoppet. Det är några av punkterna som Joe Biden planerar att bocka av under sina tio första dagar på presidentposten.

På onsdag installeras Joe Biden som USA:s 46:e president. Redan samma eftermiddag planerar Biden att underteckna ett dussintal presidentordrar, enligt ett skriftligt uttalande från hans stabschef Ron Klain, rapporterar amerikanska medier. Genom dessa kommer USA bland annat att återinträda i Parisavtalet, som Trump valde att lämna i november förra året.

Bland presidentordrarna finns också ett beslut om att införa krav på munskydd för alla federala fastigheter i landet och ett slut för Trumps kontroversiella inreseförbud för medborgare från flera länder med muslimska majoritetsbefolkningar, som infördes i början av 2017.

Tufft läge för ekonomin

Därefter väntar ytterligare beslut på flera områden. Under sina tio första dagar på presidentposten siktar Biden på att ta ytteligare flera beslut i syfte att ”ändra kursen för covid-19-krisen” för att på så vis kunna låta skolor och företag slå upp dörrarna på ett smittsäkert vis, framgår av det skriftliga uttalandet. Bland de exekutiva ordrarna finns även skrivelser som riktar in sig på rättssystemet och den ekonomiska politiken.

Biden tar över ett USA som drabbats hårt av coronavirusets härjningar. Sedan viruskrisen bröt ut har snart 400 000 amerikaner med covid-19 dött. Detta har följts av ekonomisk kris, där många har förlorat sina jobb. Antalet nyinskrivna som arbetslösa i landet ökade under förra veckan med 965 000 personer och arbetslöshetssiffran ligger för närvarande på omkring 6,7 procent. Det är förvisso en nedgång jämfört med toppnivåerna i mitten av 2020, men samtidigt nära dubbelt så många jämfört med de 3,6 procent som registrerade som arbetslösa i januari 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet