Forza Italias ledare Silvio Berlusconi torkar av svettet från Legas ledare Matteo Salvinis panna. Foto: TT

Silvio Berlusconi vänder – utlovar stöd till Lega

Uppdaterad
Publicerad

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi är beredd att stötta det högerpopulistiska partiet Lega och dess ledare Matteo Salvini i ett försök att bilda regering. Berlusconi har tidigare sagt att han inte vill att Salvini ska bli ny premiärminister – men har nu ändrat sig.

– I full respekt för vår överenskommelse kommer vi nu lojalt att stödja försök av Salvini att bilda en regering, säger Silvio Berlusconi partiledare för Framåt Italien, till tidningen Corriere della Sera.

Berlusconi vänder helt enkelt – då han tidigare har sagt att han inte vill att Legas ledare Matteo Salvini ska bli ny premiärminister.

Svårt bilda majoritetsregering

Italiens tidigare premiärminister, som inte får leda landet på grund av ett straff för skattebrott, räknade med att han skulle få välja premiärminister om högerkoalitionen vann, eftersom hans parti väntades bli det största i den. Men efter valet i söndags stod det klart att Lega fått fler röster än Berlusconis Framåt Italien.

Helgens parlamentsval slutade i ett dödläge och möjligheterna att bilda en majoritetsregering bedöms som mycket små. Både Lega och populistiska Femstjärnerörelsen, som blev största parti, vill styra Italien.

Men Legas högerallians, med Berlusconis Framåt Italien och högerextrema Fratelli d'Italia (Italiens bröder), är tillsammans något större än Femstjärnerörelsen. Koaliationen har dock inte tillräckligt stöd procentuellt för att kunna bilda en majoritetsregering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Italien 2018

Mer i ämnet