Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pieter Wezeman vid fredsforskningsinstitutet Sipri har svårt att tro det han ser när SVT visar honom delar av dokumentären. Foto: SVT

Sipri-forskare: Överraskande att Nordkorea tror de kan komma undan så lätt

Publicerad

Vapenmenyer med ballistiska robotar och ritningar till en underjordisk vapenfabrik till salu. I en ny dokumentär fångas Nordkoreas försäljning av förbjudna exportvaror på film.
– Det är ett klart brott mot vad FN:s säkerhetsråd bestämt och det är överraskande att de tror att de kan komma undan så här lätt, säger Pieter Wezeman vid fredsforskningsinstitutet Sipri.

Pieter Wezeman är senior forskare vid Sipri. SVT Nyheter har visat honom delar av dokumentären Mullvaden – Undercover i Nordkorea, där år av infiltration och unika inspelningar av affärsmöten visar hur Nordkoreas vapenexport kan gå till. 

– Det jag ser är ett överraskande öppet försök att få personer involverade i uppenbart olaglig vapenförsäljning. Olaglig i den mening att det är ett klart brott mot vad FN:s säkerhetsråd har bestämt, alltså att det inte ska förekomma någon sorts vapenexport från Nordkorea till någon. 

Vapenförteckning överraskar 

Under ett möte i Nordkorea tilldelas de medverkande i dokumentären en slags “meny” över vapen som går att köpa. 

– I mitt nuvarande jobb har jag inte sett en sådan lista förut. Jag har sett liknande i annat kontext, men ärligt talat är det överraskande att se att en sådan lista existerar, säger Pieter Wezeman. 

Han säger att han först trodde att det skulle handla om lättare vapen och ammunition. Men på förteckningen över tillgängliga vapen finns granater, stridsvagnar, vapen för elektronisk krigsföring – och scudrobotar. 

– De är uppenbarligen fortfarande villiga att sälja kompletta ballistiska robotar med en räckvidd på över 1000 kilometer – det är inga små saker. 

“Inte särskilt sofistikerat” 

I stället för att sälja hopmonterade vapen, vilket är svårt att dölja under frakt, inleds en plan på att bygga en fabrik på en privat ö i Uganda. Det skapas ritningar och modeller över faciliteten – men deras enkla karaktär får Wezeman att reagera. 

– Det ser inte särskilt sofistikerat ut och man undrar om det är ett trick för att lura någon att investera. 

Samtidigt är det ingen nyhet att Nordkorea anlagt fabriker i andra länder. 

– De har hjälpt både Iran och Syrien att etablera tillverkningsanläggningar för ballistiska robotar. De har expertisen att exportera inte bara hela vapen utan också produktionsplanerna för att producera det någon annanstans.

Mullvaden – Undercover i Nordkorea är en dokumentärserie av Mads Brügger producerad av Piraya film och Wingman media i samproduktion med BBC, DR, NRK och SVT. Den går att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer