En ny lag som förbereds i Tyskland innebär att självkörande bilar ska ha en så kallad svart låda som spelar in kördata. Arkivbild. Foto: TT

Självkörande bilar ska ha svart låda

Publicerad

Framtida bilar som har autopilot ska också ha en så kallad svart låda där kördata spelas in för att kunna utröna ansvar om olyckan är framme. Det är innebörden av en ny lag som förbereds i Tyskland, uppger regeringskällor.

Flera olyckor har inträffat under testning av självkörande bilar. Nu ska tyska regeringen kräva att en förare alltid finns vid bilratten för att kunna ta över om så krävs. Dessutom ska den svarta lådan registrera när autopiloten har befälet, när systemet krävt att föraren tar över samt när föraren faktiskt har gjort det.

Lagföreslaget ska inom kort skickas på remiss från transportministeriet till andra ministerier.

Tyskland har några av världens största biltillverkare, som Volkswagen, Daimler och BMW och regeringen vill att tillverkarna ska ligga i framkant med den nya tekniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.