Foto: TT

Sjöstedt: Bryt samarbeten med Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt riktar skarp kritik mot Turkiet efter partiledarna för oppositionspartiet HDP har gripits i Turkiet tillsammans med flera parlamentariker. – Turkiet utvecklas väldigt snabbt mot en diktatur, säger han till SVT Nyheter.

– När man griper ledarna för det viktigaste oppositionspartiet krossar man möjligheterna till en demokratisk opposition. Regeringen måste kalla upp den turkiska ambassadören nu, och protestera kraftfullt, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

”Viktigaste oppositionspartiet”

HDP är det tredje största partiet i Turkiet, och profilerar sig som ett prokurdiskt vänsterparti. Turkiet anklagar partiet för kopplingar till den terrorstämplade prokurdiska gerillan PKK. Tillsammans med minst nio andra parlamentsledamöter har de två partiledarna för HDP gripits, Selahattin Demirtas och Figen Yuksekdag.

– Jag har varit i Turkiet och träffat Demirtas och Yuksekdag. HDP är det viktigaste demokratiska oppositionspartiet i Turkiet, den viktigaste rösten för den kurdiska minoriteten. Just nu är förtrycket särskilt hårt mot kurderna. HDP var hoppet om en fredlig lösning, att med demokratiska medel förändra. Nu försöker regeringen krossa den möjligheten, säger Sjöstedt.

Bryta samarbeten

Sjöstedt vill att man bryter samarbeten med Turkiet, och uppmanar både Sverige och omvärlden att tala klarspråk om det som händer i landet.  

– Nu måste omvärlden sätta tryck på Turkiet. Erdogan blir alltmer som en diktator. Världen måste sätta hårt mot hårt.

Hur ska man göra det rent konkret?

– Man bör sätta EU-medlemskapsförhandlingarna på is och upphäva gränsvaktsavtalet med Turkiet. Det är uppenbart att Turkiet med det avtalet tror att man har fria händer att agera mot demokratisk opposition. Det är också meningslöst att fortsätta förhandlingarna om visarestriktioner för turkiska medborgare. Det är dags att tala klarspråk, säger Jonas Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Turkiet

Mer i ämnet