Tusentals sudaneser har demonstrerat utanför regeringsbyggnader sen i lördags. Foto: TT

Sju dödsoffer i nya försök att skingra demonstranter i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Det har under tisdagsmorgonen gjorts nya försök för att skingra den sittprotest som pågår utanför regeringsbyggnader i Sudans huvudstad Khartoum. Demonstranterna kräver att presidenten Omar Bashir avgår.

Säkerhetsstyrkor och kravallpolis har avfyrat tårgas mot demonstranterna och försökt skingra dem med hjälp av fordon, uppger ögonvittnen för nyhetsbyrån Reuters. Aktivister säger att sju människor dödats under tisdagen. Enligt ögonvittnena deltar omkring 3 000 personer fortfarande i manifestationen.

Militären bevakar protesterna, men har hittills skyddat demonstranterna, som försöker få armén att stödja deras sak.

Reuters rapporterar också att dussintals unga män bygger barrikader för att blockera en av huvudgatorna i Khartoum, som ligger en kilometer från presidentpalatset.

Missnöje med matpriser

Missnöjesyttringarna mot president Omar Bashir har pågått sedan december och den tändande gnistan var borttagna livsmedelssubventioner som lett till högre matpriser. På lördagen trappades protesterna upp ytterligare då manifestationen utanför bland annat försvarsdepartementet började. Demonstranterna kräver att Bashir avgår och att det inrättas en övergångsregering. Presidenten har styrt landet sedan en militärkupp 1989.

Enligt sudanesiska myndigheter har 39 personer dödats sedan protesterna inleddes i december. Aktivister hävdar att dödssiffran är högre, och att över 60 liv har krävts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.