Många i Estland har protesterat mot flyktingarna trots det relativt låga antalet asylsökande. Foto: SVT

Sju kvotflyktingar till Estland – som förstärker gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Den estniska regeringen har redan börjat förstärka sin bevakning av gränsen mot Ryssland. Förutom elektronisk bevakning kommer man också att bygga upp stängsel vid gränsen. Ändå har den stora flyktingströmmen i Europa inte nått Baltikum.

Ifjol var det sammanlagt 226 flyktingar som på egen hand tog sig till Estland. Ungefär samma antal sökte sig till Lettland och Litauen.

Trots det relativt låga antalet asylsökande har många i Estland demonstrerat mot flyktingarna.

Flyktingkrisen i Europa

Regeringen lovade redan i fjol att ta emot 1.000 kvotflyktingar men efter protester minskades antalet till 349 under dom närmaste två åren.

Ännu har man inte tagit emot en enda kvotflykting. Nu säger regeringen att de första sju kvotflyktingarna ska komma inom en snar framtid.

Dramatisk flykt

Mohammed Hanafi från Libanon och hans syriska hustru Nirmeen Otaki och deras tre pojkar, Ahmad 11, Fayez 9 och Mohmond 5 år, tillhör en liten unik grupp i Estland.

De är nämligen fem av totalt 192 flyktingar som under de senaste 18 åren beviljats asyl i Estland.

– Jag kom för mina barns skull. Jag simmade över en å för att komma till det här landet och jag vill inte att pojkarna ska behöva göra om det jag har gjort, berättar Mohammed Hanafi och visar på kartan hur han flydde till Estland via Ryssland.

Han ser först allvarlig ut men sedan börjar hans hustru skratta och Mohammed bryter också ut i ett hjärtligt skratt.

– Jag simmade över samma å tre gånger, förklarar Mohammed generat.

Gränsvakter försökte få honom att vända

Han säger att han inte såg att han simmat över ån mellan Ryssland och Estland just på ett ställe där ån gjorde en krok.

Mohammed visar på kartan där ån böjer sig precis som ett ”S”. Där tog han sig över gränsen i det iskalla vattnet.

På den ryska sidan stod ryska gränsvakter och försökte tvinga honom tillbaka men då dök estniska gränsvakter upp på andra sidan och räddade honom.

– Jag var helt genomfrusen. Det var i slutet av mars och vattnet var kallt. Men ambulansen kom redan inom fem minuter så då förstod jag att jag måste ha anlänt till Europa, säger Mohammed till SVT Nyheter.

Vill stänga vägen

Nu vill Estland stänga vägen för flyktingarna som kommer via Ryssland. Man förstärker därför bevakning av den est-ryska gränsen och som på Balkan planerar Estland och även Lettland att bygga upp stängsel vid gränsen för att stoppa flyktingar.

– Vår målsättning är att stoppa alla som illegalt försöker ta sig in i landet, säger Janek Mägi vid Inrikesministeriet i Estland.

Anni Säär vid Människorättsinstitutet i Estland försöker hjälpa de flyktingar som tar sig in i landet. Hon säger att hon märker av ett flyktingmotstånd i sitt arbete. Och att landets historia kan vara en orsak till esternas inställning till flyktingar.

– I nästan 50 år var Estland ockuperat av Sovjetunionen och den ryskspråkiga minoriteten här i landet ser många ester som främlingar. Därför vill man inte att landet skall ta emot nya främlingar, säger Anni Säär.

– Människor ser vad som har hänt i Bryssel och Paris och de är rädda för sin säkerhet. De fruktar att samma saker kommer att hända här om vi tar emot flyktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet