Sjukhuset: Navalnyjs tillstånd har förbättrats

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs tillstånd har förbättras, uppger Charitésjukhuset i Berlin i ett uttalande.
Sjukhuset uppger att Navalnyj har väckts ur koma efter att ha förgiftats med novitjok.

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har väckts ur sin koma och förbereds för att kopplas loss från respiratorn, uppger sjukhuset i Berlin. Enligt ett uttalande från sjukhuset har oppositionspolitikern reagerat på tilltal.

Men läkare uppger att ”långsiktiga konsekvenser av den allvarliga förgiftningen inte kan uteslutas”.

Navalnyj har vårdats på sjukhuset i Berlin efter att han insjuknade ombord på en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Efter ett par dagar flögs han till Berlin där han legat i koma på Charitésjukhuset.

De tyska läkarna har konstaterat att Navalnyj förgiftades med det sovjetutvecklade nervgiftet novitjok. Samma ämne har använts mot den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter i den engelska staden Salisbury för två år sedan.

Öppen för straffåtgärder

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel håller dörren öppen för straffåtgärder kopplade till det omstridda gasledningsprojektet Nordstream 2. Det här, om Ryssland inte ordentligt utreder förgiftandet av Navalnyj.

Gasledningen Nordstream 2, som är nära att färdigställas, är tänkt att fördubbla leveranserna av rysk naturgas till Tyskland.

– Förbundskanslern anser att det är fel att utesluta någonting i det här skedet, svarar talespersonen Steffen Seibert på frågan om Merkel kommer att skydda miljardprojektet om Tyskland går vidare med sanktioner mot Ryssland med anledning av Navalnyj-fallet.

Kreml har nekat till all inblandning av förgiftningen av Navalnyj.

Aleksej Navalnyj är en rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot landets regering och sitt arbete mot korruption. Han har grundat antikorruptionsstiftelsen FBK men också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Han försökte ställa upp i presidentvalet 2018 men tilläts inte, med motiveringen att han har dömts för brott. Navalnyj överklagade valkommissionens beslut till högsta instans men fick avslag.

Navalnyj dömdes redan 2013 för förskingring, men domen revs upp av Högsta domstolen efter ett kritiskt utlåtande från Europarådet om rättsprocessen. Efter en ny rättegång fick han en villkorlig dom på fem år. Han har själv kallat rättsprocessen riggad i syfte att hindra honom från att ställa upp i valet.

44-årige Navalnyj har växt fram som oppositionens karismatiska och, inte minst, yngre ansikte utåt. Men han har också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden och för att tidigare ha deltagit i en hårdför nationalistmarsch.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.