Nya dystra rekord slås i Storbritannien med rekord i antalet omikronfall och rekord i antalet avlidna under en fyraveckorsperiod, den siffran är den högsta sedan i mars i år. Foto: Andy Rain, Vickie Flores/EPA/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Covidsmittade fyller brittiska sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

25 000 patienter med covid-19 skrevs in på brittiska sjukhus veckorna innan jul, och nu varnar myndigheterna för ytterligare tryck mot vården när smittspridningen fortsätter att öka.

Det har sagts att omikron-varianten ger en mildare sjukdomssymptom och mindre behov av vård, men i Storbritannien är smittspridningen så snabb att sjukhusen likväl fylls av covid-smittade patienter.

– Sedan torsdagen är antalet patienter som skrivs in och vårdas på sjukhus på en nivå som är lika hög som under nedstängningen i februari-mars, säger Chaand Nagpaul, ordförande för British Medical Association till Sky News.

Med 189 213 nya konstaterade fall, nära 20 000 av dem orsakade av omikron, blev torsdagen ett dystert rekorddygn ur smittohänseende. Under den senaste fyraveckorsperioden har dessutom 332 britter avlidit med covid-19, det största antalet sedan i mars.

I hårdast drabbade England vårdades på fredagen 12 395 covid-smittade patienter, och nu byggs temporära vårdavdelningar för att klara av den förväntat fortsatta ökningen. Flera sjukhus har infört besökförbud, något som svenska regioner gjorde för flera månader sedan på vissa avdelningar.

Påverkar vården

Chaand Nagpaul kan dock inte svara på frågan om alla tiotusentals patienter förts till sjukhus på grund av covid eller om de behövt vård av andra orsaker och sedan visat sig vara smittade när de testats.

– Det är data jag inte har men som måste göras tillgängliga eftersom det är mycket viktigt att skilja på de två patientgrupperna.

Det skenande antalet covidsjuka har också påverkat andra patienter. Sex miljoner planerade vårdtillfällen har fått ställas in under de fyra veckorna som föregick julhelgen enligt NHS (National Health Service).

Dessutom är just nu drygt 24 000 vårdanställda själva sjuka eller placerade i karantän på grund av att de varit utsatta för smitta. På bara en vecka har sjukfrånvaron ökat med 31 procent, rapporterar The Guardian.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Omikron kan vara mer smittsam, men också ge mildare sjukdom. Virusforskaren Ali Mirazimi svarar på tre frågor om omikron-varianten. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.