Lori Loughlin är känd från tv-serien Huset fullt medan Felicity Huffman varit med i Desperate Housewives Foto: TT/Matt Sayles/Mario Anzuoni

Skådespelarna Felicity Huffman och Lori Loughlin anklagas för att ha mutat elitskolor i USA

Uppdaterad
Publicerad

Felicity Huffman och Lori Loughlin anklagas för att ha betalat mutor, ska ha betalat miljonbelopp för att deras respektive barn skulle komma in på elitskolor i USA. Nu har båda gripits, rapporterar AP.

Den stora härvan med cirka 50 mutanklagade som nu rullas upp i USA omfattar fejkade provresultat och falska intyg, där barn påstås vara medlemmar i olika skollag som utövar sport på hög nivå för att få stipendium och komma in på lärosäten som Yale, Stanford, University of Southern California och Georgetown university. Fusket ska ha startat redan 2011.

Bland de mutanklagade finns skådespelaren Felicity Huffman, känd från bland annat tv-serien Desperate Housewives, samt Lori Loughlin som har medverkat i tv-serien Huset fullt.

Greps på tisdagen

Felicity Huffman greps tidigt på tisdagsmorgonen, lokal tid, i Los Angeles. När hon frågades ut inför en domare svarade hon ja på frågan om hon förstod de anklagelser som riktas mot henne. Skådespelaren släpptes senare mot en borgen på 250 000 dollar. Hon har blivit beordrad att infinna sig i en federal domstol i Boston den 29 mars, uppger CBS News.

Huffman anklagas för att ha betalat 15 000 dollar i mutor så att hennes äldsta dotter skulle komma in på college. Hon uppges ha maskerat mutan så att det framstod som att det var en donation, enligt ABC News.

Hennes make är inte anklagad för något men enligt domstolsdokumentet ska paret ha haft ett samtal med ett vittne där de pratar om att betala 15 000 dollar för att deras yngsta dotter ska få ett bra resultat på ett inträdesprov till college. Paret ska dock inte ha gått vidare med planerna.

Kom över mejl

Enligt nya uppgifter från nyhetsbyrån AP ska även skådespelerskan Lori Loughlin ha gripits. Under gårdagen utfärdades den federala polisen en arresteringsorder för skådespelarskan, som inte var hemma vid tillfället. En källa inom rättsväsendet uppger att hon satt på ett plan till Los Angeles, skriver CNN. Enligt uppgifter till Los Angeles Times är hon på väg till staden för att överlämna sig till polis.

Åklagarna hävdar att Loughlin och hennes make gått med på att betala 500 000 dollar, närmare fem miljoner kronor, i mutor för att deras döttrar skulle betecknas som rekryter till University of Southern Californias roddlag, trots att de inte deltog i några roddaktviteter. Federala agenter ska kommit över mejl från Loughlin som pekar på hennes inblandning i härvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.