Hör agronomen Lorenzo Furlan om hur hans vadslagningar utvecklades till en ekonomisk fond för giftfria jordbrukare. Foto: SVT/Dokument utifrån: Massmordet på insekterna

Vadslagningar ledde till fond som hjälper jordbrukare att våga odla giftfritt

Publicerad

Många miljöfarliga bekämpningsmedel kan ersättas av alternativa odlingsmetoder. Men att gå över till de metoderna är förenat med en risk. Därför har agronomen Lorenzo Furlan skapat en fond, dit giftfria bönder betalar en avgift mot en garanti om ersättning om deras gröda drabbas av till exempel skadedjur.

Bekämpningsmedel i odling är en stor bidragande faktor till att insekter minskar snabbt världen över. Lorenzo Furlans studier av italienska majsodlingar visar att kemiska växtskyddsmedel ofta används i onödan och skulle kunna ersättas av andra metoder, berättar han i Dokument utifrån: Massmordet på insekterna.

– Det är oacceptabelt att man för en procents risk behandlar hela ytan med stor miljöpåverkan, höga kostnader och utan vinst för lantbrukaren och samhället, säger Lorenzo Furlan i dokumentären.

Men att sluta med bekämpningsmedel kan vara förenat med en risk, på grund av brist på erfarenhet och kunskap kring att odla med mer giftfria metoder.

Ekonomisk försäkring istället för kemisk

Istället för bekämpningsmedel förespråkar han en modell med en gemensam icke-vinstdrivande fond, som drivs av jordbrukare själva. Bönderna betalar ungefär fyra euro per hektar till fonden. Det är ungefär en tiondel av vad växtskyddsmedlen kostar, enligt Furlans studie. I utbyte får jordbrukarna ekonomisk ersättning för till exempel otillräcklig skörd på grund av skadedjur, sjukdomar eller väder. Ju fler som deltar desto mer sprids risken ut geografiskt.

Hör hur Furlans vadslagningar med jordbrukare formaliserades till den gemensamma fond som existerar idag i klippet ovan.

Se hela Dokument utifrån: Massmordet på insekterna på SVT Play, eller söndag den 21/8 klockan 22:30 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.