Sebastian Rocca, grundare av Micro Rainbow International har varit med och upprättat boendet.

Fristad för asylsökande hbtq-personer

Uppdaterad
Publicerad

Utanför London har man upprättat ett så kallat ”safe house” för hbtq-personer. Huset är tänkt som en fristad för dem som flyr från förtryck på grund av sin sexualitet eller könsidentitet.

– Det är jättespännande. Det är det första huset för asylsökande hbtq-personer i Storbritannien, säger Sebastian Rocca, grundare av Micro Rainbow International.

De senaste två åren har fler än 3.500 personer sökt asyl i Storbritannien efter att de flytt på grund av sin sexualitet eller könsidentitet.

Nu har det första huset för hbtq-personer öppnat. Anledningen till att man öppnat ett ”safe house” är att en del riskerar hot och misshandel i boenden de placerats i när de kommer.

– Man kunde bli attackerad när man låg och sov på natten, säger ”Sami”, asylsökande från El Salvador.

Micro Rainbow International är organisationen som ligger bakom huset. De arbetar för hbtq-personer i bland annat Brasilien, Kambodja och USA. I höstas öppnade de upp dörrarna till huset utanför London som är det första i sitt slag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.