Ridande poliser motar migranter vid Texas gräns. Foto: Felix Maquez/AP

Skarp kritik när haitier på flykt deporteras

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken är hård mot president Joe Biden när de tusentals haitier som flytt det krisdrabbade landet skickas tillbaka. Samtidigt har bilder från Mexikos gräns senaste dagarna väckt avsky.

Minst 500 haitier har redan deporterats från USA och fler väntar, uppger Reuters. Massdeporteringarna har väckt kritik så väl från republikaner som demokrater. Och Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie, konstaterar att det kan strida mot internationell lag då flyktingarna inte fått sina asylskäl prövade innan de skickats tillbaka.

– Vi är oroade över bilderna vi sett och över att vi ser alla dessa migranter, flyktingar och asylsökande transporteras till Port-au-Prince, säger Marta Hurtado, talesperson för FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève.

Kamala Harris: ”Är djupt bestört”

Bilder på ridande poliser som motar flyktingar vid gränsen med tyglar piskande i luften och missförhållanden i det läger i Texas där tusentals flyktingar samlats har väckt avsky.

Vice president Kamala Harris har uttryckt oro och fördömt handlingarna vid gränsen där migranter misshandlas av polisen. Vita huset har också kritiserat användningen av tyglar för att hota migranterna, och påbörjat en utredning kring det inträfade.

– Människor ska aldrig bli behandlade på det sättet och jag är djupt bestört över detta, säger Harris i ett uttalande.

Bygger stålmur av bilar

På onsdagen visade nyhetsbyrån AP upp nya bilder vid floden Rio Grande som delar Mexiko från USA. En lång mur av bilar som nu ska stoppa migranterna.

– Vi har skapat en stålmur av bilar som hindrar alla från att ta sig över floden, har Texas guvernör Greg Abbott förklarat i en intervju med Fox News.

Abbott är för tidigare president Trumps initiativ till att bygga en mur mot Texas och anklagar president Biden som ansvarig för de provisoriska tältläger där tusentals migranter nu trängs.

Texas har rustat upp med bilar vid flodbanken och under en motorväg trängs tusentals flyktingar i ett temporärt läger. Foto: Julio Cortez/AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer