Foto: SVT.

Skeptiker kritiserar klimatpanelen

Uppdaterad
Publicerad

Att den globala uppvärmningen inte sker lika snabbt som väntat får klimatskeptiker att reagera.

En avvikelse i underlagen till den nya klimatrapporten är att jordens medeltemperatur inte ökar lika snabbt som tidigare.

Det har gjort att meteorologerna på den brittiska motsvarigheten till SMHI, UK MET, justerat ned siffran något för den förväntade globala uppvärmningen på kort sikt.

FN:s klimatpanel i Stockholm

Det här har fått en grupp klimatskeptiker att reagera.

– FN:s klimatpanel kämpar hårt för att hitta på en övertygande förklaring. Den stora frågan nu är hur stor inverkan våra utsläpp har, säger Benny Peiser, Global Warming Policy Foundation.

Nu söker forskare svaret till den oväntade inbromsningen och tror att det beror på att världshaven absorberar den överskottsvärme som inte förmår att studsa ut från jorden.

– Det förändrar inte bilden av en värld som värms upp eftersom även andra delar av klimatsystemet förändras. Till exempel de krympande isarna i Arktis och det faktum att världshaven värms upp, säger Peter Stott, forskningschef UK MET.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN:s klimatpanel i Stockholm

Mer i ämnet