”Skickade ut folk med resväskor för att köpa vin”

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge funnits frågetecken kring Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons ledarskap, enligt Katrine Marçal, journalist på Dagens Nyheter. Trots att han gjort sig känd för att kunna parera stora skandaler ”börjar det bli en fest för mycket”, säger hon.

– I de politiska kretsarna i London är konsensus att han är körd.

På fredagen bad Johnson på nytt om ursäkt. Denna gång gällde det en avskedsfest för den före detta kommunikationdirektören James Slack på 10 Downing Street, som skedde i strid med de regler som han själv beslutat om.

Festen ägde rum i en tid då britterna bara fick lov att umgås med den närmaste familjen. Men i premiärministerns bostad festade ett 30-tal personer till sent in på natten.

Krav på avgång

Kraven på premiärministerns avgång växer i huvudstaden, trots hans ursäkt tidigare i veckan.

– Nej, han måste avgå, utan tvekan, säger advokaten Muhunthen Paramesvaran till SVT:s aktuellt.

– Det är avskyvärt att en ledargestalt visar vägen genom att bryta mot sina egna regler, säger den konservative väljaren Keithe Kelly.

Detta är bara ett i raden av avslöjanden om fester i premiärministerns residens. Men nu tycks bägaren ha runnit över.

– Jag ser inte att han kan forsätta som ledare för det konservativa partiet, säger Douglas Ross, parlamentsledamot för de konservativa.

”Han är körd”

Många med honom anser att Johnsons tid som premiärminister lider mot sitt slut.

– Konsensus i politiska kretsar är att han är körd, säger DN:s journalist Katrine Marçal, som bor i staden.

Samtidigt framhåller hon att det kan ta tid att avsätta honom, vilket de konservativa parlamentarikerna funderar på. Bland annat eftersom det inte finns någon tydlig efterträdarkandidat.

Men skandalen har fått många att oroa sig för att 10 Downing Street har tappat kontrollen.

– Storbritannien har haft flera tuffa nedstängningar, inte minst den första under 2020. De här avslöjandena triggar väldigt många människor som satt instängda i sina hus och tvingades ta avsked av släktingar via telefon för att man inte fick träfffas. Att det då festades på det här sättet på 10 Downing Street provocerar många.

Marçal nämner flera detaljer kring festerna som har figurerat i brittisk press de senaste dagarna.

– Allt om hur man skickade ut folk med resväskor för att köpa vin, till att någon gungade sönder Boris Johnsons sons gunga i trädgården framåt småtimmarna. Det där ser inte bra ut, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.