Foto: TT

Partiledare hyllar valresultatet – men gör helt olika analyser

Uppdaterad
Publicerad

De svenska riksdagspartierna gläds åt prognosens valresultat. Men partiledarna gör helt olika analyser av utgången i den första omgången av det franska presidentvalet.

Utrikesminister Margot Wallström gratulerar Emmanuel Macron till att ha gått vidare till andra omgången. Hon säger att ”regeringen tror på samarbete grundat på demokratiska värderingar, ett starkt EU, frihandel och öppna, toleranta samhällen.”

– Nu står det klart att Emmanuel Macron och Marine Le Pen har gått vidare till andra omgången av det franska presidentvalet. Regeringen spekulerar inte i vem som kommer att vinna. Det är upp till det franska folket att välja sin president. Presidentvalet följs av de viktiga parlamentsvalen som äger rum i juni, säger Margot Wallström.

Presidentval i Frankrike 2017

Gläds år mittenpolitiken

Liberalernas partiledare Jan Björklund gläds åt framgången för mittenpolitiken.

– Mittenkandidaten går mot seger och med största sannolikhet kommer han att bli nästa president i Frankrike efter andra omgången, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– I det politiska klimat som vi har västvärlden just nu så är detta ett stort framsteg. Efter Trump och brexit så ser en liberal mittenkandidat ut att vinna i Frankrike och de högerextrema går sämre än väntat och det är en fullständig katastrof för Socialdemokraterna, säger Björklund.

Han jämför den första valomgångens resultat med valet i Nederländerna för två månader sedan där det högerextrema partiet inte hade lika stora framgångar som väntat och liberalerna gick framåt.

– Vi har en västeuropeisk tendens, säger Jan Björklund optimistiskt.

”Nu är det på allvar”

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra menar att det handlar om två helt olika Europa som skulle formas under Emmanuel Macron respektive Marine Le Pen.

– Det mesta talar för att det handlar om reformer och europasamarbete med Macron, eller att vända sig emot det då Marine Le Pen öppet talar om att lämna EU. Det skulle skada Europa. Nu är det på allvar, sa Anna Kinberg Batra (M) i SVT Nyheters valvaka.

”Mer liberalt Europa”

Centerpartiets Annie Lööf ser utgången i den första omgången av presidentvalet som ett tecken på att Europa slagit in på en mer liberal väg.

”Frankrike verkar visa att annan väg än den främlingsfientliga är möjlig. Macrons framgång signal om att ett mer liberalt Europa är möjligt.”, twittrar Annie Lööf (C).

”Lyfter nya problem”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gör en annan analys. Han menar att framgångarna för Nationella Fronten och Marine Le Pen beror på att Le Pen och hennes parti adresserar frågor som berör människor i dag.

– De gamla statsbärande partierna backar och det beror på att nya rörelser som lyfter nya problem kommer fram i stället. Både Marine Le Pen och Emmanuel Macron är ett svar på det, säger Jimmie Åkesson (SD) i SVT Nyheters valvaka.

”Nya tider”

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gläds i stället åt vänsterns framgångar i valet.

Jean-Luc Melenchon, som representerar den radikala vänstern, fick 18,09 procent, nära tre gånger så många röster som det socialistiska partiets Benoît Hamon.

”Vänstern större än S i Frankrike, liksom i Nederländerna, Cypern, Island, Grekland, Irland samt jämnstora i Spanien. Nya tider.”, twittrar Jonas Sjöstedt (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet