Amnesty: Läkemedelsbolagen har ansvar för hälsan i fattiga länder

Uppdaterad
Publicerad

Skillnaden i vaccinationstäckning mellan hög- och låginkomstländer är fortsatt stor, visar en ny rapport från Amnesty.

– Det här är en av våra största människorättsutmaningar just nu, säger Anna Johansson, tillförordnad generalsekreterare på Amnesty.

Läkemedelsbolag har liksom stater skyldigheter vad gäller mänskliga rättigheter, enligt Johansson.

– FN har vägledande principer för företag. En viktig princip är att företag inte får göra skada. När man då ser att länder inte har möjlighet att vaccinera sina befolkningar så har företag en skyldighet att bidra, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Rapporten pekar på att endast fyra procent av befolkningen i låginkomstländer är fullvaccinerade. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström har pekat på att problemet delvis har sin grund i vaccinmotståndet i fattiga länder.

Problemet: Bristande tillgång

Den bilden köper inte Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemi vid Karolinska instituetet.

– Fram tills i dag har det varit en enorm brist på vaccin i Afrika och världens låginkomstländer. Det är orsaken till att man inte har kunnat vaccinera upp.

I takt med att tillgången ökar måste man öka kunskapen för att motverka den skepsis som finns. Det är svårt för länder att trycka på vikten av att vaccinera sig när det inte finns något vaccin, fortsätter hon.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.