Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Branden är ett monster” säger Regina Rutledge som evakuerats från sitt hem. Foto: AFP/David Odisho/TT

Största branden i Kaliforniens historia

Uppdaterad
Publicerad

Branden Dixie i norra Kalifornien är nu den största i delstatens historia. Nalkande åskoväder kan komma att förvärra tillståndet.

Under onsdagskvällen konstaterades att mindre än en tredjedel av skogsbranden som startade den 14 juli lyckats släckas. Lågorna har bränt strax över 2 000 kvadratkilometer land, vilket gör branden till den överlägset största i delstatens historia.

Cirka 10 000 personer jobbar i nuläget med att bekämpa Dixie. Hittills har två brandmän kommit till skada samt en civilperson. Mer än 1 000 byggnader har förstörts och tusentals fler står fortfarande hotade. Lågorna rasade till exempel genom den historiska gruvstaden Greenville förra veckan vilket lämnat huvudgatan i ruiner meddelar Reuters.

– Ett högtryck fortsätter att byggas upp ovanför branden och kommer vara den ledande faktorn till åskväder som lär rulla in under de närmaste dagarna, förklarar brandskyddsorganisationen Cal Fire i en uppdatering kring incidenten.

Åskvädret kan slå till mot området med blixtar som riskerar tända fler lågor i norra Kaliforniens torra skogar och buskmark.

– Vi ser ett riktigt skrämmande brandbeteende. Vi har många erfarna brandmän som aldrig bevittnat något liknande, särskilt under en sådan utdragen tid. Vi arbetar därför i blindo under dessa extrema förhållanden, säger Chris Carlton från Plumas nationalskogsinstitution till CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.