De svenska brandbekämpningsflygen deltar i insatsen i Grekland sedan i lördags. Foto: Lydia Veropoulou/AFP/TT

Svenska plan mitt i grekiskt brandinferno

Uppdaterad
Publicerad

Hetta, rökpelare och nerbrända områden. Mitt i brandinfernot i Grekland vattenbombar nu två svenska plan lågorna.

– Läget är väldigt allvarligt, det är många bränder, säger Per Velandia från MSB.

De svenska brandbekämpningsplanen, som skickats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), anlände till Grekland den 6 augusti och var uppe och vattenbombade för första gången under lördagen. Med de svenska planen följde tre piloter, en tekniker och en sambandspersonal.

Planen har hittills deltagit i släckningsarbetet i norra Aten och på ön Evvia, under svåra förhållanden.

– Läget är väldigt allvarligt, det är många bränder, på många olika ställen och väldigt höga brandrisker. Och det är väldigt många ansträngningar för att släcka dem – mycket resurser tas i anspråk, framför allt grekiska. Flera EU-länder är och hjälper till, inte bara Sverige, säger Per Velandia, chef för humanitära insatser vid MSB.

Fullt i luftrummet

Hettan från de två brandfronterna på Evvia beskrivs i grekisk media som så intensiv att vattnet från bekämpningsplanen förångas innan det når lågorna. Svenskarna befinner sig mitt i det aktiva släckningsarbetet.

– Rökpelarna står upp, det är nerbrända områden och det är fullt i luftrummet – en otrolig aktivitet för att släcka så mycket som möjligt, säger Per Velandia som på söndagsmorgonen varit i kontakt med en i den av Sverige utsända personalen.

Trots det svåra läget går arbetet förhållandevis bra, enligt honom.

Stannar en vecka

Planen som MSB hyrt in från Saab är av modellen AT-802 F och har kapacitet att släppa 3 000 liter vatten per gång. De ingår som en del i den EU-insats som är på plats för att bistå grekerna.

– Vi är en liten del av en stor insats. Vi med flera gör vårt bästa vi kan för att hjälpa till, säger Per Velandia.

Planen är att de svenska brandbekämpningsplanen initialt stannar en vecka i Grekland.

– Sedan får vi utvärdera under veckans gång och se om det behövs mer, och om vi har möjlighet att stanna, säger Velandia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.