Skogsbränder härjar i Portugal

Uppdaterad
Publicerad

Över 1 000 brandmän kämpar mot skogsbränder i Castelo Branco-distriktet i mellersta Portugal, omkring 20 mil nordöst om Lissabon. Flera personer har skadats i bränderna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bränderna startade under lördagseftermiddagen – och hårda vindar försvårar arbetet, skriver Reuters. Militär är på väg för att bistå brandkåren. Flera byar i området evakuerats och en person har förts till sjukhus i Lissabon med allvarliga brännskador. Även flera brandmän har skadats, men ingen av dem uppges vara allvarligt skadad. Vid 12-tiden på söndagen rapporterar nyhetsbyrån AP totalt nio skadade, varav åtta brandmän.

Under kontroll tidigast på söndag

Flera motorvägar har stängts av med anledning av bränderna. På plats för att bekämpa dem finns, förutom brandmännen, även omkring tio flygplan och hundratals brandbilar, skriver AP. Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa uttrycker i ett uttalande solidaritet med de som jobbar med att bekämpa elden.

Nya insatser efter dödliga bränder 2017

2017 omkom över 40 personer i massiva skogsbränder i norra och mellersta Portugal, orsakade av ovanligt höga temperaturer och torka. Efter den tragiska händelsen beslutade parlamentet i Portugal att stödja brandbekämpande insatser. Enligt AP rapporterades inga dödsfall kopplade till skogsbränder under förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.