Skogsbränder i Kalifornien tvingar 100 000 att evakuera

Uppdaterad
Publicerad

Två skogsbränder i Kalifornien i USA har förstört dussintals hem, dödat en person och tvingat 100 000 människor att evakuera.

I San Fernando Valley norr om Los Angeles hade branden på fredagsmorgonen spridit sig till över 2 000 hektar och fortsatte att röra sig och drabba över 300 hektar i timmen.

– Det är en situation som uppmärksammas stort i USA. Den här branden har fått syre eftersom det blåser mycket och det kan bli så att det här är början på en större evakuering, säger SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg som befinner sig i USA.

Runt 23 000 hem riskerar att förstöras och omkring 100 000 människor har tvingats att lämna sina hem. Men Stefan Åsberg säger att många inte vill lämna sina hem.

– Vi får uppgifter från räddningstjänsten att många trotsar uppmaningar om att lämna sina hem och att familjer står med trädgårdslangar och försöker mota bränderna, vilket är helt hopplöst. Räddningstjänsten har gång på gång de senaste timmarna gått ut med varningar att ingen ska befinnas sig kvar på sina fastigheter i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.