Skogsbränderna i Kalifornien har fördubblats i storlek

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna i Kalifornien har fördubblats i storlek under fredagen och tillhör nu de största bränderna i delstatens historia.

Samtidigt fortsätter kraftiga blixtstormar att orsaka nya bränder i delstaten.

Minst sex personer har dött och 43 personer har skadats.

Tusentals brandmän kämpar nu mot runt 560 bränder i Kalifornien.

– Vi har inte sett någonting som liknar det här på många, många år, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, enligt Reuters.

De flesta bränderna rasar i området som omger San Francisco-bukten.

En av bränderna som härjar i Kalifornien är den sjunde största i delstatens historia, en annan är den tionde största, rapporterar Reuters.

Minst sex personer har dött och 43 personer, såväl brandmän som civila, har skadats. Över 175 000 personer har tvingats fly från sina hem.

Vädjar efter hjälp

Kraftiga blixtstormar, kombinerat med torr terräng, är orsaken till de många bränderna. Under fredagen har blixtovädret fortsatt, något som gör att bränderna ökar snabbt i antal.

Skogsbränderna har redan orsakat mer förstörelse och fler dödsfall än under hela 2019, rapporterar CNN.

Trots att många av brandmännen arbetar i 24-timmarsskift är det långt ifrån tillräckligt för att få kontroll över bränderna. Kalifornien har vädjat om hjälp från 375 ytterligare arbetslag med brandmän från andra delar av USA – hittills har endast 45 av dem anlänt.

– Vi är fortfarande underbemannade för en brand i den här storleken, säger Daniel Potter, talesperson för Kaliforniens brandskyddsmyndighet, enligt Reuters.

Universitetscampus har evakuerats

Den största branden, den så kallade LNU-branden, har förstört 4 800 byggnader, många av dem bostäder, skriver CNN. Fyra av de sex dödsfallen har inträffat i samband med LNU-branden.

Staden Vacaville, som har 100 000 invånare, är en av de städer som drabbats hårdats av bränderna.

En annan brand rasar i närheten av universitetet UCSC:s campus i Santa Cruz, som har evakuerats.

”Branden fortsätter att spridas. Vädret och vindriktningen kommer att vara avgörande för vad som händer härnäst”, skriver universitetskanslern Cynthia Larive på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.