Sörjande föräldrar samlades utanför Sandy Hook Elementary School i Connecticut efter tragedin. Foto: ScanpixVisa alla (7)
Visa alla (7)

27 döda i skottdrama på skola

Uppdaterad
Publicerad

20 barn och sex vuxna sköts kallblodigt till döds på en skola i Connecticut. Även gärningmannen hittades död på skolan.

Dådet på Sandy Hook Elementary School inträffade vid halv tio-tiden lokal tid. Gärningsmannen, maskerad och klädd i svart med en skottsäker väst, hade minst tre vapen och ska ha skjutit ett hundratal skott.

Runt 600 barn i åldrarna fem till tio år fanns inne på skolområdet när gärningsmannen öppnade eld, bland annat med ett automatvapen. Samtliga dödade barn, utom två, avled på platsen. Två svårt skadade barn avled på sjukhus. Även skolans rektor och kurator ska ha varit bland de döda. Enligt polisen ska en person ha skadats i skottlossningen men överlevt.

– Det här är definitivt det värsta vi har varit med om i den här staden, sade en av de lokala poliserna.

Enligt uppgift ska också en familjemedlem till den misstänkta gärningsmannen ha hittats död i hemmet.

– Gärningsmannen är död liksom en person som gärningsmannen bodde med, sade Dannel Malloy, guvernör i Connecticut.

Gärningsmannens mamma ska ha arbetat som förskollärare på skolan och uppges vara ett av offren. Det är dock oklart om hon dödades i skolan eller i hemmet.

Gärningsmannens bror ska ha också ha förhörts av polis, men tros inte ha varit delaktig i dådet.

”Tragedin obeskrivlig”

– Det här kan alltså vara den värsta skolskjutningen hittills i USA:s historia, säger Stefan Åsberg.

I skottdramat vid Columbine high school dog 12 elever och en lärare, på Virginia Tech dog 32 personer.

– Nu pratar vi alltså om 27 döda, varav många barn, det är det som gör den här tragedin så obeskrivlig. Det här kommer att starta en intensiv debatt om de amerikanska vapenlagarna. Men det finns politiskt mycket liten vilja att diskutera vapenlagarna, säger Stefan Åsberg.

Efter larmet omringades skolan av poliser och ambulanser och förtvivlade föräldrar sprang mot platsen.  En mamma som det amerikanska tv-bolaget har pratat med säger att hon hörde minst 100 skott avfyras.  

CNN har pratat med ett ögonvittne som arbetar som volontär på skolan och som satt i möte när de hörde ljud av skott.

– Tre personer gick ut för att titta vad som hände i korridoren – en kom tillbaka, berättade ögonvittnet för reportern.

Många vittnen talar om fruktansvärda scener på skolan.

New York Times reporter skriver på twitter att en nioårig flicka berättade att poliser ”med stora vapen” ledde henne och hennes klasskamrater ut ur byggnaden och bad dem hålla för ögonen.

Skottdåd på amerikanska skolor

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech och tog sedan sitt liv.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

USA:s mest uppmärksammade skolmassaker skedde på Columbine High School i Colorado i april 1999. Två tonåringar sköt ihjäl tolv elever och en lärare och skadade 24 andra innan de begick självmord.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolskjutning i Connecticut

Mer i ämnet